CoolPolitika.hu

Forradalmat írtak a német kalózok

2011  //  Okt  //  03  //  MTI

Forradalmat írtak a német kalózokElaludták a nők a digitális forradalmat? Ezt a kérdést feszegette egy hétvégi berlini tanulmány a csupa fiatal férfiből álló Német Kalózpárt történelmi választási sikere után.

Az információs társadalom szülöttének számító kis párt szinte a teljes ismeretlenségből egy csapásra csaknem 9 százalékot szerzett a berlini tartományi parlamenti választásokon, és a legfrissebb felmérések szerint országos népszerűsége is mintegy 7 százalék körül mozog. Az internet teljes szabadságát zászlajára tűző párt vezetőségében és a nyilvánosság előtt jelentkező szószólói között azonban szinte egyetlen "kalóznő" sem található. A tanulmány szerint különösen furcsa ez annak fényében, hogy a politikában Angela Merkel kancellárral és az általa vezetett kormány több női miniszterével az élen szinte már tarolnak a gyengébb nem képviselői: a parlamentben is nagy számban vannak jelen, a gazdaságban pedig egyre több az olyan vállalat, amelynek élén nagy befolyással rendelkező nő áll. Ezek szerint éppen az információs technológia, illetve az internet terén hiányos még az egyenjogúság?

 

A 2006-ban alakult párt "kalózai" cáfolják ezt, hangoztatva hogy a nemek területén is teljes átláthatóságra és esélyegyenlőségre törekszenek. Arra azonban már a tanulmány hívta fel a figyelmet, hogy a technika, illetve a technológia fejlődése terén szinte kizárólag a férfiak írták a történelmet. Ami pedig a mai digitális világot illeti: a nők kezdenek már jól mozogni abban, de - egyelőre még - nem alakítják azt. Nemek közötti digitális árkokról azonban mindennek ellenére nincs szó. Mindezt bizonyítja, hogy a tanulmány szerint a különböző közösségi portálok használói között a férfiakénál immár magasabb a nők, illetve a lányok száma. A bloggerek között is egyre több a sikeres nő, bár - mint a szakértők vallják - a férfi blogok még mindig "ütősebbek", azaz hangosabbak és agresszívabbak. Ezen a téren a nőknek - saját érdekükben - még fel kell zárkózniuk - ajánlotta a jelentés.

 

Németországban immár számtalan kezdeményezés célozza a lányok, illetve a nők műszaki képességeinek kibontakoztatását. Mindez egyformán vonatkozik a matematika, a természettudományok, az informatika, valamint a műszaki, technológiai ismeretek területére. Míg azonban a matematikai, továbbá a természettudományi tanulmányok terén szinte több már a fiatal nő, illetve diáklány, a két utóbbiról ez még nem mondható el. Ami az informatikát illeti, egy felmérésből az tűnt ki: tartózkodásuk oka nem is az érdeklődés hiánya. A visszahúzódásnak eszerint jóval prózaibb oka van, mégpedig az, hogy irtóznak azoktól a férfiaktól, akik éjjel-nappal "a számítógépben laknak". Kedvüket a "kalózkodástól" éppenséggel a férfiak veszik el.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés