CoolPolitika.hu

Folytatódik a nemek arányának felbomlása

2011  //  Máj  //  08  //  MTI

Folytatódik a nemek arányának felbomlásaAz erőteljes gazdasági növekedés ellenére folytatódik a nemek arányának felbomlása Indiában.

A tavaly végzett népszámlálás előzetes adatai szerint a hat éven aluli gyermekek körében minden ezer fiúra 914 lány jut. Egy évtizeddel ezelőtt ez az arány 1000/927 volt. Bár az abortusz engedélyezett a dél-ázsiai országban, 1994-től a hatóságok tiltják a születendő gyermek nemének felfedését, hogy elejét vegyék a gyermek nemének megválasztása miatt végrehajtott terhesség-megszakításoknak. A tilalmat azonban széles körűen kijátsszák.    Indiában hagyományosan a fiúgyermeket részesítik előnyben, ennek egyik oka a lánygyermek kiházasításának magas költsége. A családok gyakorta vesznek fel nagy összegű hiteleket, hogy ki tudják fizetni a lánnyal járó hozományt.

 

Egy fiúra viszont úgy tekintenek a családokban, mint aki egy nap asszonyt, és ezzel móringot hoz a házhoz. A hindu hagyományok ráadásul azt diktálják, hogy csak a fiúk gyújthatják meg szüleik halotti máglyáit. Ám mint a statisztikák mutatják, nem csupán a szegény családok számára "drága mulatság" a lánygyermek. A népszámlálási adatokból kiderül, hogy a terhesség-megszakítások tilalmát leginkább a viszonylag gazdag északi államokban, mint például Pandzsáb és Harijána, szegik meg. A népszámlálási adatok szerint például az India szívében fekvő Morenában (Madhja Prades állam) minden 1000 fiúra csak 825 lány jut, egy évtizede az arány 1000/829 volt.

 

Történik ez annak ellenére, hogy mind a központi kormány, mind helyi hatóságok újabb és újabb ösztönzőkkel állnak elő a lánygyermekek nevelésének segítése érdekében. Madhja Prades állam kormánya évi több száz dollárnyi összeggel segíti az egy-két lánygyermeket nevelő családokat gyermekeik iskoláztatásában, és ha a lányok befejezik tanulmányaikat, a család ennek többszörösét kapja meg egy összegben.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés