CoolPolitika.hu

Folytatódik a munkafelvétel Franciaországban

2010  //  Okt  //  30  //  MTI

Folytatódik a munkafelvétel FranciaországbanFelgyorsult a munkafelvétel pénteken Franciaországban a nyugdíjreform elleni tiltakozás szimbólumának számító szektorokban.

Több heti tiltakozás után ismét dolgoznak a Le Havre-i kikötő olajtermináljainak munkásai. Innen látják el kőolajjal Franciaország 12 olajfinomítójának egy jelentős részét. A finomítók felében már az elmúlt napokban újraindult a termelés. A további hat, a Total olajipari céghez tartozó olajfinomító közül - a vállalat szóvivőjének tájékoztatása szerint - reggel már csak három helyen sztrájkoltak a munkások, s a szakszervezetek későbbi nagygyűléseiken várhatóan ott is a munka felvételéről döntenek. A kormány szerint azonban a hét végén a benzinkutaknak még csak a 85 százaléka fog működni, elsősorban a főváros környékén és a nyugati országrészben vannak ellátási gondok.

 

Mohamed Touis, a CFDT szakszervezet egyik vezetője szerint miután a fővárosi régiót üzemanyaggal ellátó Grandpuits olajfinomítójában - ahol október 12-én kezdődött a sztrájk - is a munkabeszüntetés felfüggesztéséről döntöttek a munkások, máshol is a munka felvételére hajlanak a szakszervezetek. -Nem nyertünk, de nem is veszítettünk semmit, mert mozgósítani tudtuk csapatainkat és a közvéleményt a nyugdíjreform ellen, amelyet továbbra is igazságtalannak tartunk - hangsúlyozta a szakszervezeti vezető.

 

Az ország olajfinomítóinak felét kőolajjal ellátó marseille-i kikötőben viszont egyelőre folytatódik a munkabeszüntetés. Emiatt a termelés megindulása, illetve teljes helyreállása még hosszabb időt vehet igénybe. A dél-franciaországi városban azonban a köztisztasági vállalat dolgozói újra ellátják a hulladékgyűjtési feladatokat, s tíz napi sztrájk után pénteken Toulouse-ban is újraindult a szemétszállítás.        A vasúti közlekedés is kezd helyreállni: pénteken valamennyi szuperexpressz (TGV) elindult, a vidéki városok között közlekedő belföldi vonatoknak a hetven százalékára lehet számítani.

 

A nyugdíjreform elleni tiltakozási hullám azután kezdett kifulladni, miután egyértelmű vált, hogy a parlament véglegesen jóváhagyja a nyugdíjkorhatár 62 évre történő fokozatos emelését előíró törvényt. A szerdai szavazást követően csütörtökön a korábbiaknál jóval kevesebben - a rendőrség szerint 560 ezren, a szakszervezetek szerint 2 millióan - vettek részt a hetedik országos tiltakozónapon. Az ellenzéki szocialisták kedden nyújtják be indítványukat az alkotmánytanácshoz a reform ellen. A párt ígéretet tett arra, hogy amennyiben a baloldal nyeri meg a 2012-es elnök-, illetve nemzetgyűlési választásokat, visszaállítják a 60 éves nyugdíjkorhatárt, s a jelenleginél igazságosabb tervezetben tesznek majd javaslatot a nyugdíjrendszer megreformálására, annak fenntarthatósága érdekében.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés