CoolPolitika.hu

Fogságba esett a túszmentő

2008  //  Dec  //  16  //  coolpolitika

Fogságba esett a túszmentőTúszul esett Mexikóban egy ismert amerikai emberrablási szakértő. Felix Batista korábban több tucat fogságba került ember kiszabadításában működött közre Latin Amerikában, most viszont ő esett áldozatul.

A neves amerikai túsztárgyalót fekete maszkot viselő fegyveresek ejtették foglyul Mexikó északkeleti részén, Saltillo városában, amikor kilépett egy étteremből. Az Egyesült Államok helyi külképviseletén megerősítették Batista elrablásának tényét, de nem voltak hajlandóak kommentálni a hírt - írta a newsru.com. A hírügynökség értesülései szerint a mexikói hatóságok feltételezik, hogy a túszejtők az amerikai szakértő elrablásával akarták megmutatni erejüket.

A kubai származású, volt katonatiszt, Felix Batista jelenleg a miami székhelyű ASI Global vállalat tanácsadója. Több alkalommal vett részt a túszszedő kolumbiai felkelőkkel folytatott tárgyalásokban. Mexikói források szerint korábban az FBI-nak is dolgozott, de jelenlegi cége ezt tagadja. A vállalat vezetője azt azonban elárulta, hogy a szakértő felkutatásához kérték az FBI segítségét is.

Mexikóban évente több száz embert rabolnak el a bűnbandák, sok esetben a túszok már csak holtan kerülnek elő. Az emberrablások száma évről-évre növekszik. Hivatalos adatok szerint az év elejétől a múlt hónap végéig 954 emberrablás történt, 2007-ben 438 esetet regisztráltak, 35 százalékkal többet, mint az előző évben. Szakértők szerint ez összefüggésben van azzal, hogy a kormány erőteljesebben lép föl a drogkereskedők ellen, és azok más módon, például, emberrablással próbálják növelni bevételeiket. Nemrég komoly felháborodást váltott ki, egy gazdag családból származó 14 éves fiú elrablása és meggyilkolása. Az eset után összesen 300 rendőrből álló emberrablás-ellenes alakulatokat állítottak munkába Mexikó öt nagyvárosában.

A mexikói vezetésben már felvetődött az is, hogy visszaállítsák a halálbüntetést a túszaikat kivégző bűnözőkkel szemben. A közép-amerikai országban hivatalosan 2005-ben törölték el ezt a fajta megtorló intézkedést, de valójában már évtizedek óta nem hajtottak végre kivégzést. 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés