CoolPolitika.hu

Filmbesorolási rendszer

2012  //  Feb  //  01  //  MTI

Filmbesorolási rendszerÚttörő szerepet vállalva, a gyermekek védelmére és a kellemetlen helyzetek elkerülésére filmbesorolási rendszert vezet be az egyik legnagyobb kínai filmforgalmazó vállalat, a Bona Film Group.

A magántulajdonban lévő filmforgalmazó vállalat által kidolgozott osztályozás a Hongkongban működő rendszert veszi alapul. A szisztémát legkésőbb február végén a vállalat tulajdonában lévő mozikban vezetik be - írja a keddi Beijing Daily (Beijing Ribao) című napilap. A bejelentés pozitív visszhangra talált a kínai filmipari szakemberek körében. "Ruházati cikkeket is külön gyártanak felnőttek és gyerekek stílusában, a filmekkel nem kellene ugyanezt tenni?" - teszi fel a kérdést a napilapnak nyilatkozó Li Jang (Li Yang) rendező, aki kiemelkedő művészi teljesítményért 2003-ban Ezüst Medve díjat nyert.

 

A kelet-ázsiai országban bő egy évtizede téma a filmbesorolási rendszer bevezetése. Annak hiánya az elmúlt években számos alkalommal vezetett előre nem látható, kellemetlen, sokszor dühös reakciókat is kiváltó szituációkhoz. Jelenleg semmilyen tartalomra vonatkozó figyelmeztetés nem szerepel még a legnépszerűbb filmek előtt sem, ennek következtében tízmilliók - köztük gyerekek - szembesülnek a moziban ülve erotikus és erőszakos jelenetekkel. A Bona Film Group lépése több más filmforgalmazó számára szolgálhat példával. A Poly Wanhe Cinema például már be is jelentette, saját mozijaikban szintén valamilyen osztályozási rendszer bevezetését tervezik. Az országos besorolási rendszer azonban továbbra is várat magára, a legutóbbi, központi nyilatkozatok szerint annak bevezetése "a közeljövőben nem valószínű".

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés