CoolPolitika.hu

Férjvédelmi hivatal házsártos nejek ellen

2009  //  Nov  //  22  //  MTI

Férjvédelmi hivatal házsártos nejek ellenOrszágos férjvédelmi hivatal létrehozását követelik házsártos nejek ellen indiai férfiak.

Az érintettek a zsörtölődést megelégelve hagyományos vőlegényi öltözékben vonultak fel Lucknow városában, hogy hangot adjanak követelésüknek. -Egyenlő jogokat szeretnénk. Azt akarjuk, hogy valaki hallgassa meg a férfiak panaszait is! - mondta egy orvos, aki férjáldozatnak tartja magát. Az ázsiai országban mindazonáltal nem ok nélkül született az a törvény, amely kifejezetten feleségvédő. A hozomány miatt ugyanis nem egy férj bántalmazta, sőt akár meg is ölte nejét, mert kevesellte az asszony családjától kapott összeget.

 

Bár a "hozományozást" - a pénz mellett ékszer és más érték, néha jószág is része lehet - 1961-ben törvényben betiltották, a hagyomány tovább él: az indiai rendőrségnek naponta több száz asszony telefonál hozományvita miatti zaklatásra panaszkodva. Ugyanakkor sokan vissza is élnek a törvénnyel, és hamisan vádolják férjüket, a bíróság pedig gyakran hitelt ad panaszkodásuknak. Ezt elégelték meg a férjvédelmi hivatalt követelő férjek. Az indiai rendőrségnek egyébként kötelező nyomoznia, ha egy férj megözvegyül házassága első pár esztendejében, hogy kiderüljön, nem "hozományhalállal" végezte-e neje.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés