CoolPolitika.hu

Fennáll a véres polgárháború veszélye

2012  //  Feb  //  26  //  MTI

Fennáll a véres polgárháború veszélyeA szíriai ellenzék felfegyverzése véres polgárháborúhoz vezethet - véli a hivatalos kínai álláspontot tükröző pénteki kommentárjában a Hszinhua hírügynökség.

A szerző szerint a Szíria barátai elnevezésű, pénteken kezdődő tuniszi konferencia célja a szíriai ellenzék számára a támogatás biztosítása, s elképzelhető, hogy a lázadók fegyverekkel történő ellátásáról is döntenek. A szíriai ellenzék sietős felfegyverzése és az úgynevezett rezsimváltás kierőszakolása kockázatos választás, ami sokba kerülhet, a közel-keleti országot totális, véres polgárháborúba sodorhatja - figyelmeztet a cikk szerzője, megjegyezve, hogy ebben az esetben a kormányerők minden bizonnyal még erőszakosabban lépnének fel. Az Arab Liga, Európa és az Egyesült Államok vezető diplomatáinak találkozója minden bizonnyal fokozza a nyomást Bassár el-Aszad szíriai elnökre, aki a végsőkig akar harcolni a kormányellenes erőkkel szemben - fogalmaz a cikkíró, s úgy véli, a konferencia résztvevői várhatóan konkrét intézkedésekről fognak dönteni, mint például humanitárius segélyek biztosításáról és fegyverembargóról, hogy növeljék a Damaszkuszra nehezedő nyomást.

 

A szíriai lázadók ugyanakkor egyöntetűen fegyvereket kérnek a nyugati országoktól, s egyelőre bizonytalan, hogy a pénteki konferencia teljesíti-e a kívánságukat - veti fel a Hszinhua. Hozzáteszi: mielőtt minden remény szertefoszlik, a nemzetközi közösségnek esélyt kell adnia a párbeszédnek, figyelembe kell venniük, hogy Aszad elnök érdemi választ adott a belföldi reformok követelőinek, vagy hogy az új alkotmánytervezet, amelyről népszavazást tartanak, véget vet a Baasz párt monopóliumának és lehetőséget teremt a többpárti választásokhoz. A katonai megoldásnak mindig az utolsó lehetőségnek kell maradnia - zárul a hírügynökségi kommentár. Pekingben csütörtökön késő este jelentették be, hogy Kína nem vesz részt a Tunéziában megrendezendő konferencián. A külügyi szóvivő ismételten azt hangsúlyozta, hogy a nemzetközi közösségnek a feszültség csökkentésére, a politikai párbeszéd elősegítésére, a közel-keleti béke és stabilitás megőrzésére kellene törekednie. Hung Lej (Hong Lei) aláhúzta, Kína a szíriai helyzet békés rendezését támogatja és ezért továbbra is kész tenni az érintett felekkel.

 

Szergej Lavrov és Jang Csie-cse (Yang Jiechi), Oroszország és Kína külügyminisztere csütörtökön telefonon erősítette meg közös álláspontját a kérdésben. Az erőszak azonnali megszüntetésére, valamint a kormány és az ellenzék közötti párbeszéd megkezdésére szólítottak fel, egyúttal ellenzésüket fejezték ki mindennemű külföldi beavatkozással szemben.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés