CoolPolitika.hu

Félresiklott drogháború

2011  //  Nov  //  11  //  MTI

Félresiklott drogháborúA drogkartellek elleni küzdelem félresiklása, ezen belül is az emberi jogok rendszeres megsértése miatt élesen bírálta Mexikót minap kiadott jelentésében a Human Rights Watch (HRW) jogvédő szervezet - adta hírül a Le Monde című francia napilap blogja.

A New York-i székhelyű csoport öt mexikói államban - Baja California, Chihuahua, Guerrero, Nuevo León és Tabasco - tanulmányozta a drogháború állását és azt tapasztalta, hogy a harccal összefüggésben az utóbbi időben drámai mértékben emelkedett a hatóságok részéről elkövetett visszaélések száma anélkül, hogy ezeket az eseteket megfelelően kivizsgálták volna.

 

A "Se jogok, se biztonság: gyilkosságok, kínzások és eltűnések a mexikói drogháborúban" című 212 oldalas jelentésben a jogvédők rámutattak: bizonyítékaik vannak arra, hogy Felipe Calderón elnök 2006-os hivatalba lépése óta a biztonsági erők rendszeresen megkínozták az őrizetbe vetteket annak érdekében, hogy minél több információhoz jussanak a drogbandákról. A tanulmány ezen kívül arra is kitért, hogy a rendőrök számlájára közel 40 ember eltűnése, illetve 24 ember ítélet nélküli kivégzése írható, s a legtöbb esetben igyekeztek titokban tartani a történteket.

 

A HRW kifogásolta továbbá, hogy a drogháború keretében egyre gyakoribbá vált az emberi jogok súlyos megsértése úgy, hogy közben nem vizsgálták ki az elkövetett visszaéléseket. Ennek legfőbb oka, hogy a vétkes katonákat a mexikói legfelsőbb bíróság és az Amerika-közi Emberjogi Bíróság utasítása ellenére polgári helyett katonai bíróság elé állítják, ahol aztán rendre felmentik őket a vádak alól, aminek az eredménye: a teljes büntetlenség. Jól szemlélteti a tarthatatlan helyzetet, hogy az öt vizsgált államban 2007 és 2011 áprilisa között a katonai ügyészek összesen 1615 vizsgálatot indítottak katonák által elkövetett bűncselekmények ügyében, de egyetlenegyben sem született elmarasztaló ítélet.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés