CoolPolitika.hu

Felkeltette az EU figyelmét

2012  //  Ápr  //  12  //  MTI

Felkeltette az EU figyelmétÉhségsztrájkjának 63. napján sikerült nyilvános reakciót kiváltania az Európai Unió (EU) vezető tisztségviselőiből annak a bahreini-dán aktivistának, akit tavaly életfogytiglani börtönre ítéltek a bahreini kormány ellen szervezett megmozdulásokon való részvételéért - közölte szerdai összeállításában az EUobserver című brüsszeli napilap.

Abdel-Hádi al-Havádzsa rokonai elmondták, hogy a testtömegének 25 százalékát elvesztett férfi bármikor kómába eshet. Az uniós elnökséget ebben a félévben ellátó Dánia kormányfője, Helle Thorning-Schmidt az esettel összefüggésben úgy fogalmazott: tudomásuk szerint az aktivista állapota kritikus, s az EU mindent tőle telhetőt megtesz a férfiért. Dánia bahreini nagykövete számára rövid, 20 perces találkozót engedélyeztek abban a katonai kórházban, ahol az aktivistát ápolják. Catherine Ashton uniós kül-, és biztonságpolitikai főképviselő szóvivője nem kérte az aktivista szabadon bocsátását, de felszólította a bahreini hatóságokat, hogy humanitárius megoldást találjanak az éhségsztrájkoló férfi egészségének megóvására.

 

Abdel-Hádi al-Havádzsa korábban egyébként az írországi központú Frontline Defenders Right nevű szervezet közel-keleti és észak-afrikai igazgatója volt. Tavaly áprilisban hét társával együtt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték, amiért február és március között békés kormányellenes tüntetéseken vett részt. A férfit a fogva tartás során állítólag meg is kínozták. A parányi Öböl menti monarchiát az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia által támogatott szunnita rezsim irányítja, élén a Kalifa királyi családdal. A síita többség által követelt demokratikus reformok azonban megtörnék a királyi család hatalmi helyzetét. Bahrein ad otthont az Egyesült Államok ötödik haditengerészeti flottájának, s egyben stratégiailag fontos pont az iráni hatalom elleni, nyugati támogatottságú kezdeményezések számára.    Az ellenzék és a bahreini hatóságok közötti összecsapások mintegy 50 halálos áldozatot követeltek az elmúlt 14 hónapban.

 

http://euobserver.com/24/115841

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés