CoolPolitika.hu

Fel kell készülniük a roma bevándorlók integrálására

2010  //  Okt  //  14  //  MTI

Fel kell készülniük a roma bevándorlók integrálásáraArra kell számítani, hogy az Európai Unión belül továbbra is jellemző lesz a hátrányos helyzetűek, így a romák migrációja, fogadásukra és integrálásukra fel kell készülni azokban az országokban is, ahol ezek az emberek lakni szeretnének - mondta az MTI kérdésére válaszolva szerdán Andor László.

Az Európai Bizottság foglalkoztatási, szociális és felzárkóztatási biztosa a romák uniós alapokból történő felzárkóztatásáról rendezett konferencián vett részt és szólalt fel Bukarestben. Az MTI-nek elmondta: a franciaországi események felgyorsították azt a munkát, amely a romák felzárkóztatását és a társadalomba való integrálódását tűzi ki célul. Hangsúlyozta: a pénzügyi válság és recesszió miatt egész Európában bekövetkezett foglalkoztatási válság a cigány lakosságot különösképpen sújtja, mivel jellemzően alacsony képzettségű társadalmi csoportról van szó, s körükben erősödött a gettósodás. "Ezek a viszonyok elfogadhatatlanok" - szögezte le a biztos.

 

Romániában él a legnagyobb lélekszámú cigány népesség az Európai Unió országai közül, ennek következtében itt a legnagyobbak a kihívások - tette hozzá a magyar biztos. De általános szinten is igaz - fejtette ki -, hogy minden gazdasági válság súlyosbítja  a szociális problémákat. A cigányság helyzete már hosszabb idő óta meglehetősen súlyos volt, nemcsak szociális, hanem politikai anomáliák melegágya is - állapította meg Andor László. Szerinte a gazdasági válság időszakában, amikor a szokásosnál is nagyobb mértékben veszíthetik el a reményt az eleve hátrányos helyzetben lévő vagy rossz foglalkoztatási viszonyok között élő emberek, a migráció mértéke is növekszik.

 

-Mi nem gondoljuk azt, hogy európai állampolgárok nagy számban való kitoloncolása a jövőben bármilyen formában gyakorlattá válhatna vagy elfogadható lenne - mondta a biztos. Szerinte arra kell számítani, hogy a jövőben továbbra is lesz unión belüli vándorlás, s nemcsak a három diplomás fejlesztő mérnökök vagy fogorvosok fogják más országokban keresni a boldogulásukat, hanem a szakmunkások vagy a szakképzetlenek is. Fogadásukra és integrációjukra fel kell készülni azokban az országokban is, ahol ezek az emberek lakni szeretnének.A konferencián a biztos arról is beszélt, hogy várhatóan még az év vége előtt előterjeszti első jelentését az a munkacsoport, amely a roma integrációt elősegíteni hivatott EU-források felhasználását ellenőrzi.Rámutatott: több olyan terület, ahol hatékony fellépésre van szükség – így például a foglalkoztatásban, az oktatásban, a lakásügy területén vagy az egészségügyben –, tagállami hatáskörbe tartozik. Az EU ugyanakkor jelentős támogatást fog nyújtani - tette hozzá.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés