CoolPolitika.hu

Fejlődik az Európai Unió gazdasága

2009  //  Nov  //  14  //  MTI

Fejlődik az Európai Unió gazdaságaNövekedésnek indult az Európai Unió gazdaság a harmadik negyedévben.

Az Eurostat pénteken közzétett első becslése szerint az euróövezet 16 országában 0,4 százalékkal gyarapodott a GDP a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest. A 27 tagországban a növekedés 0,2 százalék volt. A második negyedben az euróövezet gazdasága még 0,2 százalékkal az egész unióé 0,3 százalékkal zsugorodott. Éves összevetésben 4,1 illetve 4,3 százalék volt a visszaesés a harmadik negyedévben, mindkét esetben lassabb a második negyedévi 4,8, illetve 4,9 százaléknál.

 

Bár a növekedés valamivel kisebb volt az elemzők által vártnál, mindenképpen azt jelzi, hogy az Európai Unió maga mögött hagyta a második világháború utáni legsúlyosabb válságot. Elemzők rámutattak: a növekedés motorja egyértelműen az export, s ebből adódóan az ipar volt. A beruházások még csökkentek az előző negyedévhez képest, de már kisebb mértékben. A belső fogyasztás is megélénkült kissé. A nagy európai gazdaságok közül Németország, Franciaország és Olaszország ért el növekedést, Spanyolországban viszont még csökkent a GDP.

(MTI)
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés