CoolPolitika.hu

Fej fej mellett

2012  //  Nov  //  04  //  MTI

Fej fej mellettHoltversenyben áll egymással az országos támogatottság tekintetében a két amerikai elnökjelölt - derült ki több, vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásából.

Az ABC News és a The Washington Post felmérése szerint mind Barack Obama elnök, mind republikánus kihívója, Mitt Romney 48 százalékon áll. A Rasmussen Report 49-49 százalékon állapított meg holtversenyt. A The Wall Street Journal- NBC News közös kutatása szerint Barack Obama amerikai elnök 48:47 százalék arányban vezet, de a különbség jóval belül van a statisztikai hibahatáron. A jelentősebb közvélemény-kutatások átlagával számoló RealClear Politics 0,1 százalékpontos előnyt mutatott ki Obama oldalán Mitt Romneyval szemben.    A két elnökjelölt a hét végén a mindkét fél által megszerezhetőnek tartott, és a választások kimenetelét várhatóan eldöntő "billegő", más elnevezéssel "csatatérállamokban" kampányolt. A RealClearPolitics 12 ilyennel számol és a vasárnapi értékek szerint ezek közül kilencben Obama vezetett, igaz, itt-ott csak egy hajszállal.

 

Az 538 tagú elektori testületben, amelynek összetételét a választásoknak az államonkénti végeredménye határozza meg, a RealClearPolitics szerint Obama 201, Romney pedig 191 biztos szavazatra számíthat, a "csatatérállamokban" pedig 146 voks sorsa dől el. A vasárnapi adatok szerint Romney ezek közül a legfontosabban, Floridában (itt 29 elektori szavazat sorsa dől el) 1,4 százalékponttal, Virginiában (13) pedig 0,3 százalékponttal vezetett. Ohióban (18), amelynek megszerzése kulcsfontosságú a győzelemhez szükséges 270 elektori szavazat begyűjtéséhez, Obama 2,8 százalékkal vezetett.

 

A médiában a hétvégén meglepetést keltett, hogy a Pennsylvaniában (20 elektori szavazat) a Pittsburgh Tribune-Review 47-47 százalékos holtversenyt mért. Konzervatív kommentárok szerint meghozta gyümölcsét a Romney-kampánystábnak az az utolsó pillanatban meghozott "zseniális" taktikai húzása, hogy frontot nyitott az inkább Obamához húzó államban. Liberális hírmagyarázók ezzel szemben "elkeseredettnek" minősítették a lépést, amelyet szerintük az váltott ki, hogy Romney Ohióban képtelen lesz győzni, és rámutattak, hogy a RealClearPolitics összesítése szerint az elnök magabiztosan, 4,1 százalékponttal vezet.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés