CoolPolitika.hu

Fegyvervásárlási lázban ég Amerika

2008  //  Nov  //  09  //  coolpolitika

Fegyvervásárlási lázban ég Amerika Barack Obama demokrata elnökjelölt megválasztása óta jelentősen megugrott a fegyvervásárlás az Egyesült Államokban: tömegesen veszik az emberek a pisztolyokat, kisebb puskákat és a hozzájuk tartozó kellékeket.

És hogy mindez miért van? A választások előtt több olyan információ is napvilágot látott, miszerint Barack Obama megválasztása esetén szigorítani fogja fegyvervásárlási feltételeket.   

Tavaly John McCain republikánus elnökjelölt azt mondta: tudja, hogyan kell használni a fegyvereket, de nincs saját puskája. Szerinte a fegyvertartás alkotmányos jog, nincs ok alapvető szigorításra még a támadófegyverek esetében sem. Obama szerint azonban ez utóbbiakat azonnal be kellene tiltani.

Azt azonban McCain nemegyszer javasolta (és ebben Obama is hasonlóképpen vélekedik), hogy leellenőrizhessék a fegyvervásárló büntetett előéletét, és törvény kötelezze a fegyvergyártókat biztonsági zárak beépítésére, különösen a gyerekek védelmében (még 1999-ben arra is tett javaslatot, hogy az ifjúsági bűnözés visszaszorítása érdekében korlátozzák a fiatalkorúak fegyverhez jutását).

Az alkotmányos fegyvertartással kapcsolatban Obama úgy gondolkodik, hogy az alkotmány megadja az egyéni fegyvertartás jogát. De az, hogy van egy egyéni jogod, még nem jelenti azt, hogy az állam vagy a helyi önkormányzat nem korlátozhatja eme jogodat.

A fegyvertartás pártiak John McCaint valószínűleg szívesebben látnák a Fehér Házban.


(The New York Times, newsru.com)   

 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés