CoolPolitika.hu

Tevetejes fagylalt – Rádzsasztánban ez a menő

2008  //  Ápr  //  10  //  coolpolitika

Tevetejes fagylalt – Rádzsasztánban ez a menőSoha nem látott népszerűségnek örvendenek mostanában Nyugat-Indiában a tevék. A sivatag hajóit Rádzsasztánban már nem csak szállításra használják, ugyanis a közelmúltban néhány okos ember rájött: hihetetlenül egészséges a tevetej! Az indiai államban kampányok indultak a szokatlan nedű népszerűsítésére.

A tevék Afrikában és a Közel-Keleten a legfontosabb háziállatnak számítanak. Szépszemű állataikat gazdáik eddig közlekedésre és áruszállításra használták, de persze tejet és húst is nyertek belőlük, a szőrükről nem is beszélve, amelyből sátor, takaró és ruhanemű készül.

Bár eddig is fontos állatok voltak a tevék, mostanában Rádzsasztánban mintha minden körülöttük forogna, ugyanis a legújabb õrület a tevetej lett. Az indiai államban a különös nedűből leginkább fagylaltot készítnek, mégpedig a népszerű kulfit, az indiaiak egyik kedvenc csemegéjét. 

 

Egy indiai farmer 88 évesen nemzett fiút, állítása szerint a teve tejétől ilyen kicsattanó a potenciája. A hír hamar szárnyra kelt, az indiai Rádzsasztán környékén az árusok is ráéreztek az üzleti lehetőségre, rögtön duplájára emelkedett az eleddig húsz rupiáért árusított tevetej literenkénti ára.


Az indiai doktorok és tudosók egyelőre nem látnak összefüggést a tejfogyasztás és a nemzőképesség között, nem hiszik, hogy a teve nedve lenne felelős a gyermekáldásért a bácsika családjában.

A tevetejnek állítólag rendkívül magas a B és C vitamin tartalma: körülbelül tízszer annyi vasat tartalmaz, mint a tehéntej, ráadásul még zsírszegény is. Az íze nem túl jó, vagy legalábbis különbözik a nyugaton megszokott tejtől, mert kicsit sós ízű. Egyesek szerint még bármi megtörténhet: lehet, hogy itt Európában mindenki rákattan, és már csak tevetejet akarunk inni.

Az államban eddig a hagyományok tiltották a tevetej árusítását, azonban gyorsan változtak a szokások. A sivatag hajója úgy tűnik, lassanként nemzeti kincs lesz, hiszen az indiai hatóságok arra buzdítják a rádzsisztáni lakosságot: termeljenek minél több tejet.

 


 

Rádzsasztán India Észak-nyugati állama, ahol a nagyobb városokon kívüli sivatagos területen nomád népek élnek. Érdekes, hogy Rádzsasztán (magyarul a Királyok földje) népe részben a fehér hunoktól származtatják magukat, másrészt indiai cigányoknak is hívják őket. Tény, hogy különböző törzsek és vallások keverednek a térségben.

 

 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés