CoolPolitika.hu

Eutanáziát engedélyezett az olasz legfelsőbb bíróság

2008  //  Nov  //  14  //  coolpolitika

Eutanáziát engedélyezett az olasz legfelsőbb bíróságVégérvényesen engedélyezte az olasz legfelsőbb bíróság egy 16 éve kómában fekvő nő mesterséges táplálásának leállítását. Az eutanázia végrehajtását apja kezdeményezte, a jogi eljárás kilenc évig tartott.

Eluana Englaro egy súlyos baleset után, 1992. január 18-án esett kómába, amelyből nem tért magához. Apja 1999-ben fordult bírósághoz, hogy engedélyezzék lánya mesterséges életben tartásának megszüntetését. Kilenc év elteltével, idén júniusban a fellebbviteli bíróság az eutanázia engedélyezéséről döntött, miután az orvosok a kómás állapotot visszafordíthatatlannak ítélték. Ezen kívül a fellebbviteli bíróság a beteg barátnői és apja vallomásai alapján bizonyítottnak találta, hogy maga Eluana, amikor még tudatánál volt, kijelentette: inkább meghal, minthogy mesterségesen tartsák életben, és ne legyen teljes értékű kapcsolata a külvilággal.

Az ítélet azonban komoly társadalmi vihart kavart Olaszországban, többek között a katolikus egyház és a parlament konzervatív képviselői is felemelték szavukat az eutanázia ellen, a milánói főügyész pedig megpróbálta jogi úton érvényteleníttetni a határozatot. A legfelsőbb bíróság azonban jóváhagyta az ítéletet, amely így véglegessé és megtámadhatatlanná vált.  

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés