CoolPolitika.hu

Euróövezeti kötvény

2012  //  Júl  //  09  //  MTI

Euróövezeti kötvényA német kormányban a pénzügyminiszter után most már a munkaügyi miniszter is elképzelhetőnek tartja a közös euróövezeti kötvény bevezetését, persze sok feltétellel.

Ursula von der Leyen munkaügyi miniszter szerint a tizenhetek akkor bocsáthatnak ki közös és egyetemleges kezességgel - a törlesztésre vállalt garanciával - kötvényt, ha előbb kialakítják a "közös költségvetési politikát, benne az (állam)adósság ellenőrzésének" intézményével. Az euróövezet egyelőre nem áll készen erre, és még Németországban is csak érlelődik az a belátás, hogy a gazdaságpolitikai és költségvetési kérdések eldöntésének jogát "is át kell adni Európának" - mondta a miniszter a Der Spiegel című német hírmagazin vasárnap megjelent számában közölt nyilatkozatában.

 

A lap szerint a konzervatív politikus szavai arra vallanak, hogy "gyengül a német ellenállás az euróövezeti közös kötvénnyel szemben", miután Angela Merkel kancellár két hete még azt mondta, hogy amíg ő él, nem lesz ilyen kötvény. A munkaügyi tárca vezetője alig egy héten belül már a második miniszter a német kormányban, aki megvalósíthatónak nevezi a közös kötvény - mindenekelőtt francia részről szorgalmazott - gondolatát. Június végén az ugyancsak konzervatív Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter a fiskális paktum és az állandó euróövezeti válságkezelő rendszert (ESM) megalkotó szerződés ratifikációját megelőző parlamenti vitában azt mondta: a közös kötvényről csak addig nem lehet szó, amíg nem teremtik meg a közös pénzügyi politikát, a kormány pedig éppen azon dolgozik, hogy "hamarosan kialakuljon az a pénzügyi szerkezet Európában, amely mellett már nem lesz szükség ennek a kérdésnek a megvitatására".

 

A Der Spiegel kiemelte: a konzervatívokkal közösen kormányzó liberálisok ellenzik a közös kötvényt, mert az szerintük a külön államadósságok közös törlesztésének eszközeként csak a felelőtlenséget növelné. Megnyugtatásukra Angela Merkel kancellár a ratifikációról tartott szavazás előtt a liberális frakció előtt kijelentette, hogy az ő élete végéig biztosan nem lesz közös euróövezeti kötvény. Más megfigyelők emlékeztetnek: a német kormányfő e kijelentését a világsajtó a közös kötvény szilárd elutasításaként értelmezte, pedig a kancellár csak eredeti álláspontjára utalt, amelyet gyakran hangoztatott azóta, hogy az új kötvény eszméje az utóbbi egy-két évben felbukkant, nevezetesen, hogy ilyen kötvény - mint mondani szokta - "a vége, és nem pedig a kezdete lehet egy folyamatnak", vagyis az európai költségvetési, pénzügyi és politikai egyesülésnek. Miniszterei a legújabb nyilatkozataikban ugyanezeket a feltételeket szabják. Azzal, hogy ő, Angela Merkel "már ezt nem éri meg", a kancellár nem német elutasításra, hanem a folyamat várható lassúságára figyelmeztetett. Most miniszterei ismétlődő nyilatkozataiból úgy tűnik, mintha a német kormány hajlana a szükséges lépések gyorsítására, de nem a feltételek enyhítésére.

 

Az eszköz újdonsága az lenne, hogy az általa a tőkepiacról bevont forrást úgy osztanák el a tizenhetek között, mintha központi költségvetési támogatás volna. Az újfajta kötvény ily módon részben vagy egészben helyettesíthetné a tagállamok önálló kötvénykibocsátásait, a törlesztésért pedig a tagországok együttesen és egyetemlegesen lennének felelősek. Ugyanakkor az euróövezetnek egyelőre nincs politikai, szervezeti, illetve valódi közös költségvetési alapja, amelyre ezt a kötvénykonstrukciót fel lehetne építeni.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés