CoolPolitika.hu

Etikai vétségek miatt elmarasztalták az egyik képviselőt

2010  //  Nov  //  18  //  MTI

Etikai vétségek miatt elmarasztalták az egyik képviselőtAz ellene felhozott 13 etikai vádpont közül 12-ben vétkesnek találta kedden Washingtonban a képviselőház illetékes albizottsága a 80 esztendős Charles Rangelt, akit demokrata párti színekben idén 21. alkalommal választottak meg Harlem képviselőjének.

Rangelt két napi, zárt ajtók mögött lefolytatott tanácskozás után egyebek között abban találta vétkesnek a testület, hogy elfogadott egy bérlakást egy manhattani ingatlanfejlesztőtől, s nem fizetett adót a Dominikán bérbe adott villája után. A képviselő ügye ezután az etikai bizottság elé kerül, amely akár a mandátumától is megfoszthatja a képviselőt, amit azonban megfigyelők nem tartanak valószínűnek. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a ház nyilvános megrovásban részesíti majd. Charles Rangelt az albizottság elmarasztalta amiatt is, hogy nem a ház szabályainak megfelelően számolt el magánvagyonával, a kongresszus személyzetét és eszközállományát magánkampányokra használta fel és adományokat fogadott el olyan vállalkozóktól, akiknek ügyét a vezetése alatt álló bizottság tárgyalta.

 

A nyolctagú testület egyetlen kérdésben nem tudott megállapodni: abban, hogy vajon húzott-e személyes hasznot abból Rangel, hogy adományokat gyűjtött egy, a nevét viselő főiskolai központ számára. A képviselő visszaéléseire 2008-ban derült fény, ami után kénytelen volt lemondani az adótörvényeket szerkesztő bizottság éléről. Rangel elutasította, hogy pártjának több vezetője felszólításának engedelmeskedve lemondjon és a november 2-i félidős választásokon sikerrel megvédte mandátumát. A képviselő egyébként, aki Harlemet négy évtizeden át képviselve az országos politikában is befolyásos tényezővé nőtte ki magát, tüntetőleg kivonult az albizottság üléséről.  Elmondta, nincs pénze védőügyvédre, mert eddig legalább 2 millió dollárt költött a védekezésre.

 

Az alsóház etikai bizottsága csak igen ritka esetben vizsgálja a honatyák viselt ügyeit. Rangel után azonban nemsokára újabb demokratapárti képviselő, Maxin Waters ügye kerül terítékre, aki befolyásával visszaélve állami támogatást eszközölt ki egy olyan bank számára, amelyben a férje részvénytulajdonos volt.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés