CoolPolitika.hu

Észtország jövőre csatlakozhat az euróövezethez

2010  //  Már  //  27  //  MTI

Észtország jövőre csatlakozhat az euróövezethezÉsztország államháztartási hiánya 1,7 százalék volt a bruttó hazai termék (GDP) arányában tavaly a nemzeti statisztikai hivatal pénteki közleménye szerint. Az euróövezeti csatlakozás követelményeinek megfelelő adat alapján elemzők úgy vélik, hogy Észtország már jövőre bevezetheti a közös európai valutát.

A csatlakozás legnagyobb akadályának vélt, GDP-arányosan 3 százalékos hiánykritériumnak bőven megfelelt a balti állam, "ami ugyan várható volt, így azonban már az utolsó kételyek is szertefoszlottak az ország 2011. januári euróövezeti csatlakozásával kapcsolatban" - írták pénteki elemzésükben a svéd SEB bank szakértői.

 

Az 1,7 százalékos tényszám megfelel a pénzügyminisztérium előzetes becslésének, és jobb a Reuters 2,2 százalékos elemzői konszenzusánál. Észtország "euróérettségét" tavasszal az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank is megvizsgálja, az eredményt várhatóan május 12-én közlik. Az euró bevezetését feltétlen prioritásként kezelő tallini kormány előrejelzése szerint a tavaly 14,1 százalékos GDP-csökkenést okozó válság dacára a deficit csak szerény mértékben, 2,2 százalékig növekedhet az idén és 2013-ban már 0,2 százalékos többlettel zár az államháztartás.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés