CoolPolitika.hu

Érvénytelen népszavazás

2010  //  Sze  //  07  //  MTI

Érvénytelen népszavazásAz alacsony részvétel miatt nagy valószínűséggel érvénytelen a vasárnapi moldovai népszavazás, amely arról szólt, hogy közvetlenül az állampolgárok válasszák-e meg az ország államfőjét, vagy a parlament.

Iurie Ciocan, a központi választási bizottság titkára vasárnap este közölte az újságírókkal, hogy a részvételi arány a legfrissebb részadatok szerint 29,67 százalék. A bizottsághoz még nem érkeztek be a Dnyeszteren túli szakadár terület adatai, valamint azok, amelyek a külföldön élők szavazataiból adódnak össze. Szakértők szerint ez utóbbi adatok érdemben valószínűleg nem fognak változtatni a teljes részvételi arányon. A szavazás érvényességéhez a szavazásra jogosultak legalább egyharmadának, azaz 33,34 százalékuknak a részvétele szükséges. A népszavazás érvénytelensége a parlament feloszlatását és előre hozott választások kiírását vonja maga után.

 

Moldovában 2000 óta a parlament választja meg a köztársasági elnököt. Tavaly tavasszal járt le a Vladimir Voronin mandátuma, és a parlamenti patthelyzet miatt azóta sem sikerült megválasztani utódját, ugyanis a mindenkori ellenzék távolmaradásával minden egyes választási kísérletet megtorpedózott. A Voronin vezette ellenzéki kommunisták a referendum bojkottjára szólították fel a lakosságot. Kifogásolták, hogy egy ilyen nagy horderejű kérdés eldöntéséhez már a választópolgárok 17 százalékának akarata is elegendő.

 

Vlad Filat kormányfő a szavazóhelyiségek bezárása után úgy nyilatkozott, hogy a szavazás érvénytelenségét nem csak a kommunisták bojkottja eredményezte, hanem a liberális-demokrata kormánykoalíción belüli széthúzás is.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés