CoolPolitika.hu

Erőteljes gazdasági fellendülés következik

2012  //  Ápr  //  05  //  MTI

Erőteljes gazdasági fellendülés következikA belső fogyasztáson alapuló "erőteljes fellendülés" indul a német gazdaságban a következő években a berlini DIW gazdaságkutató intézet szerdán közölt előrejelzése szerint.

A DIW szerint az Európai Unió legnagyobb nemzetgazdasága mindenekelőtt a munkaerő-piaci folyamatok hatására lendül fel; 2011-2012 telén a foglalkoztatottság történelmi csúcsra emelkedett, a munkanélküliség pedig a német újraegyesítés óta a legalacsonyabb szintre süllyedt, a bérek így a következő időszakban emelkednek majd, a lakossági fogyasztás pedig lendületesen növekedik - áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.

 

Ugyanakkor a gyenge világgazdasági növekedés miatt egyelőre a német növekedés is visszafogott lehet, a hazai össztermék (GDP) az idén várhatóan 1 százalékkal nő. Jövőre viszont már 2,4 százalékos GDP-növekedés várható. A munkanélküliség a 82 milliós országban az idén 7 százalék lehet, 2013-ban pedig történelmi mélypontra, 6,7 százalékra süllyedhet a DIW szerint. Szakértők szerint a német gazdaság mostanáig elsősorban az exportra alapozott ipar hatására növekedett, míg a lakossági fogyasztás a reálbérek igen mérsékelt emelkedése miatt nemigen bővült. A DIW előrejelzése új helyzet kialakulását vetíti előre, a berlini intézet szakértői szerint a gazdaságot élénkítő tényezők sorában az ipar mellé felzárkózik a lakossági fogyasztás. A munkavállalók az eddiginél nagyobb biztonságban érezhetik majd az állásukat, és a bérnövekedés eléri a gazdagoknál jellemzőbben kevésbé takarékoskodó, alacsonyabb keresetű rétegeket is - emeli ki a kutatóintézet.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés