CoolPolitika.hu

Erősödnek az eurószkeptikusok

2011  //  Júl  //  13  //  MTI

Erősödnek az eurószkeptikusokA görög pénzügyi válság, illetve annak lehetséges - elsősorban Olaszországot érintő - átterjedése miatt erősödnek az eurószkeptikusok a német Bundestagban.

A Financial Times Deutschland keddi felmérése szerint a kormánykoalíciós padsorokban mind több az olyan képviselő, aki ellenzi a válságenyhítést szolgáló újabb segélycsomagokat. A német üzleti lap arra számít, hogy mind a konzervatív CDU/CSU, mind pedig a liberális FDP képviselőinek táborában a szóban forgó segélyekkel kapcsolatos kételyek növekedni fognak, és erősen kérdéses, hogy a Bundestag a nyári szünet után megszavazza majd az euró megmentését célzó stabilitási mechanizmust.

 

Szakértők ugyanakkor azon a nézeten vannak, hogy az Olaszország veszélyeztetettségével kapcsolatos aggodalmak eltúlzottak. A Handelsblatt által idézett szakértői vélemények szerint az euróban kételkedők, illetve a spekulánsok számára jól jön az euróövezeti helyzet dramatizálása. Az idézett szakértők szerint megalapozatlan az a gyanú, hogy Olaszország második Görögország lehet. A piacok  heves reagálásával kapcsolatosan a szakértők úgy vélekedtek, hogy azokat nem a racionalitás, hanem az idegesség vezérelte. A Financial Times Deutschland és a Handelsblatt által megszólaltatott szakértők egyaránt úgy vélekedtek: sem Spanyolország, sem Olaszország nem sorolható Görögországgal egy kategóriába. Ennek kapcsán rámutattak arra, hogy a spanyol eladósodási kvóta - a gazdaság erejéhez mérve - kisebb, mint a német.

 

Olaszországban ugyan az összes adósság a bruttó hazai termék 120 százalékát teszi ki, az ipar szerkezete azonban meglehetősen stabil, az államkölcsönök többnyire belföldi hitelezők kezében vannak, a kormány pedig most fogadott el - minden külső nyomás nélkül - egy 40 milliárd eurós takarékossági csomagot. A Handelsblattnak nyilatkozva elutasított mindenfajta, Olaszország esetleges megsegítésére vonatkozó spekulációt a német pénzügyminiszter. Wolfgang Scha:uble  azt hangoztatta, hogy  ezeknek a feltevéseknek semmi köze a realitásokhoz. Olaszországnak nincs szüksége segélyre - vélte a miniszter.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés