CoolPolitika.hu

Erősödik a német ellenállás

2012  //  Okt  //  21  //  MTI

Erősödik a német ellenállásErősödik az ellenállás Horvátország uniós csatlakozásával szemben a Bundestagban, a német törvényhozás alsóházában - írta a Der Spiegel című német hetilap vasárnapi számában.

Rupert Polenz, a Bundestag külügyi bizottságának elnöke szerint nem szabad engedni a tagfelvételi követelményekből csak azért, hogy a nyugat-balkáni állam az eredeti menetrend alapján csatlakozhasson az Európai Unióhoz. Horvátország abban az esetben léphet be az EU-ba 2013. július 1-jén, ha az Európai Bizottság megfelelőnek ítéli a tagjelölt felkészültségét a csatlakozási folyamat állásáról szóló következő jelentésében - tette hozzá a kereszténydemokrata politikus a Der Spiegelnek nyilatkozva.

 

Michael Roth, a szociáldemokrata frakció uniós ügyekben illetékes szóvivője szerint "politikai példát kell statuálni Horvátországgal", vagyis a Bundestagnak nem kellene ratifikálni a csatlakozási szerződést, ha Zágráb nem orvosolja a brüsszeli bizottsági elemzésekben jelzett gondokat, egyebek között az igazságszolgáltatási eljárások területén.    Norbert Lammert, a Bundestag elnöke úgy vélekedett: Románia és Bulgária csatlakozásának példája alapján hiábavaló arra számítani , hogy az EU keretein belül könnyebb megoldani a problémákat. Ugyanezt a hibát "nem szabad másodszor is elkövetni" - mondta Norbert Lammert. Hozzátette: érdemes volna az EU belső viszonyairól is évente állapotfelmérő jelentést készíteni, egy ilyen vizsgálat rávilágítana arra, hogy milyen problémákat "hurcolunk magunkkal megoldatlanul évek óta" - mondta a Bundestag elnöke.

 

A kereszténydemokrata politikus egy héttel korábban egy lapinterjúban kifejtette: Horvátország egyelőre nem érett a csatlakozásra, és maga az EU sem alkalmas a további bővítésre, a közösségnek ezért új tagok felvétele helyett inkább a jelenlegi tagok közötti integráció elmélyítésére kellene összpontosítania.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés