CoolPolitika.hu

ENSZ: Izrael aránytalanul nagy katonai erőt vetett be

2008  //  Dec  //  29  //  coolpolitika

ENSZ: Izrael aránytalanul nagy katonai erőt vetett beAránytalan katonai választ adott Izrael arra, hogy palesztinok rakétákat lőttek ki a területére - jelentette ki vasárnap az ENSZ emberi jogi főbiztosa, élesen elítélve a Gázai övezet elleni izraeli légi támadást. Navi Pillay közölte, aggasztónak tartja a gázai halálos áldozatok rendkívül magas számát, egyúttal fölszólította Izraelt, ne hagyja érvényesülni a kollektív büntetés elvét.

(Fotó: AFP)

 

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa mindkét felet felszólította, hogy tartózkodjon az erőszaktól, s tegyen sürgős lépéseket az emberek szenvedésének enyhítésére, többek között tegyék lehetővé segélyszállítmányok és nemzetközi megfigyelők bejutását a Gázai övezetbe.

Példa nélkülinek és elfogadhatatlannak nevezte a Gázai övezet elleni izraeli bombázásokat az Iszlám Konferencia Szervezetének (OIC) elnöke egy hétfői állásfoglalásában. - A gázai lakosság elleni izraeli légitámadások példa nélkül állnak a regionális konfliktusok történetében, és nem magyarázhatóak a Hamász rakétatámadásaival - fogalmazott Abdoulaye Wade szenegáli elnök, az OIC soros elnöke.

Címlapokon a gázai összecsapás

Gázában a hétvégén fellángolt erőszakkal kapcsolatban brit és francia napilapok hétfői kiadásaikban Izraelt és a palesztin szélsőséges iszlamista szervezet, a Hamasz vezetőit egyaránt okolják. Miközben Izrael a szombat óta tartó légicsapásokat követően már szárazföldi hadműveleteket tervez Gázában, az európai napilapok írásainak szerzői egyöntetűen az erőszak beszüntetésére szólítják fel a konfliktusban résztvevőket.

A Financial Times szerint az izraeli légicsapás mértéke aránytalan válasz volt a Hamasz támadásaira. A lap szerint ráadásul az izraeli akció csak a szélsőségesek, az Izraelt és legfőbb szövetségesét az Egyesült Államokat gyűlölők táborát növeli. A Financial Times szerint a légicsapások megerősítik a szélsőséges Hamaszt - hasonlóan ahhoz, hogy az Izrael és Hezbollah között vívott 2006-os 34 napos háború is csak növelte a Hezbollah népszerűségét.

A Nagy-Britanniában konzervatívnak tartott Daily Telegraph szerint a Hamasz azért mondta fel az Egyiptom közvetítésével létrejött féléves tűzszünetet, hogy az izraeli területekre mért rakétatámadásaival túlzott reakciót váltson ki a zsidó államból. Ám napilap szerint a Hamasz nem számított ilyen mértékű megtorlásra, mégis biztos, hogy hasznot próbálnak majd húzni a történtekből propaganda-céljaikra. A Telegraph írása szerint a Hamasz nem egy célravezető politikai csoport, mert nem képesek működni válsághelyzetek nélkül, melyek rendszerint ártatlan emberek életét követelik.

 


 

Több mint 280 palesztin vesztette életét szombaton és vasárnap a Gázai övezet ellen indított izraeli légi támadásban. Az áldozatok többsége a Hamász alá tartozó biztonsági szolgálatok tagjai közül került ki, de civilek is vannak közöttük. Egy izraeli civil is életét vesztette a hét végén a Dél-Izraelre zúdított palesztin rakétatűzben.

 

(MTI. hirado.hu, FH)

 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés