CoolPolitika.hu

Női rendőrök muszlim fejkendőben

2009  //  Feb  //  05  //  coolpolitika

Női rendőrök muszlim fejkendőbenEngedélyezték Norvégiában a rendőrnőknek, hogy hidzsábot, vagyis női muszlim fejkendőt viseljenek munka közben. A norvég igazságügyi minisztérium egy 23 éves muzulmán nő kérésére módosította a rendőri öltözetre vonatkozó előírást.

Egy Norvégiában élő muzulmán nő kérelmére engedélyezte a norvég igazságügyi minisztérium, hogy az iszlám hitű rendőrnők szolgálat közben is viselhessék tradicionális fejkendőjüket, a hidzsábot. A 23 éves Keltum Hasznaui Misszum kezdeményezése pozitív fogadtatásra talált a tárcánál. A minisztérium abban bízik, hogy a módosított rendelet vonzóvá teszi a rendőri pályát a legkülönfélébb származású és vallású emberek körében.  

Az új jogszabály nemcsak a rendőrségnél, de a norvég fegyveres erőknél és a vámőrségnél is engedélyezi a hidzsáb viselését.

Nemrég - tavaly novemberben - egy dél-kaliforniai börtönben engedélyezték a tradicionális kendő viseletét, miután pert nyert a helyi hatóságokkal szemben egy muzulmán nő. Dzsemilah Medinát egyébként azért vették őrizetbe, mert érvénytelen vonatjeggyel utazott, és 12 óra fogvatartás után szabadon engedték. Ez idő alatt megsértették a vallásgyakorláshoz való jogát azzal, hogy férfi rendőrök előtt le kellett vennie fejkendőjét.

A bíróság azon felül, hogy engedélyezte a muzulmán nőknek a fejkendőviselést a büntetés-végrehajtási intézményekben, Medinának még tízezer dollár kártérítést is megítélt - emlékeztetett a lenta.ru. Az ítélet óta a hatóságok csak olyan helyen követelhetik a letartóztatott muzulmán nőktől, hogy vegyék le kendőjüket, ahol férfi nem láthatja meg őket.     

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés