CoolPolitika.hu

Emelkedett a bevétel az elektronikus útdíjból

2012  //  Júl  //  17  //  MTI

Emelkedett a bevétel az elektronikus útdíjbólCsehországban nyolc százalékkal emelkedett éves szinten az első félévben az elektronikus útdíjból származó bevétel.

A rendszert üzemeltető Kapsch cég közlése szerint az első hat hónapban 4,38 milliárd korona folyt be az útdíjakból, míg a második félévben 8,9 milliárd koronás bevétellel számolnak. "Az idei kamionforgalom nagyjából ugyanazon a szinten van, mint tavaly" - mondta újságíróknak David Simoník, a cég szóvivője. Megjegyezte: bár január elsejétől az elektronikus útdíj 25 százalékkal drágult, ez a bevételek növekedésében nem mutatkozott meg. Szerinte ennek két oka van: az első az, hogy több teherszállító vállalat új, korszerű kamionokat vett, hogy a legolcsóbb útdíjat fizethesse.

 

A másik ok pedig az, hogy számos kisebb cég kamionosai az alacsonyabb osztályú utakat választották, hogy elkerüljék az útdíj fizetését. A Kapsch közlése szerint a 2007-ben bevezetett útdíj az év közepéig összesen 35,6 milliárd koronát hozott a kasszába. A cseh kormány jelenleg azt mérlegeli, hogyan lehetne bevezetni az elektronikus útdíjat az alsóbb osztályú utakon is. Döntés azonban még nincs. Jelenleg az autópályákon, gyorsforgalmi utakon és néhány kiválasztott első osztályú úton kell útdíjat fizetniük a teherkocsiknak.

(MTI)
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés