CoolPolitika.hu

Elutasították az ügyészek mandátumával kapcsolatos döntést

2009  //  Dec  //  30  //  MTI

Elutasították az ügyészek mandátumával kapcsolatos döntéstElutasította keddre virradóra tartott ülésén a boszniai Szerb Köztársaság parlamentje a nemzetközi közösség boszniai főképviselője, Valentin Inzko döntését, amellyel az további három évvel meghosszabbította a nemzetközi bírák és ügyészek mandátumát.

A parlament megbízta Milorad Dodik miniszterelnök kormányát, készítse elő a népszavazásról szóló törvény módosítását, lehetővé téve referendum kiírását az ügyben a boszniai Szerb Köztársaságban. A parlamenti döntést 62 jelen lévő képviselő támogatta, 8 ellenezte, 6-an tartózkodtak. A népszavazásról szóló törvénymódosítás elfogadását egy újabb parlamenti vitának kell megelőznie, amelynek során a képviselők meghatározzák a referendumon megválaszolandó lehetséges kérdéseket. Mint a hétfő esti parlamenti vitából kiderült, egyes képviselők nem csupán a nemzetközi bírák mandátumának meghosszabbítását kérdőjelezik meg, hanem Bosznia-Hercegovina esetleges NATO-csatlakozását is.

 

A nemzetközi főképviselő, Valentin Inzko osztrák diplomata december közepén 2012 végéig meghosszabbította azoknak a nemzetközi bíráknak és államügyészeknek a mandátumát, akik a háborús bűnösök pereiben járnak el a bosznia-hercegovinai állambíróságon. A boszniai központi parlament korábban hasonló jogszabályt akart alkotni, de a szerb képviselők távolmaradásukkal ezt meghiúsították. Köztörvényes eljárásokban továbbra is bosznia-hercegovinai bírák fognak ítélkezni, külföldi kollégáiknak ilyen ügyekben csak tanácsadói szerepük lesz.

 

A boszniai polgárháborúnak (1992-95) véget vető daytoni egyezmény értelmében a nemzetközi közösség boszniai főképviselője rendkívüli hatalmi jogkörökkel bír, törvényeket vezethet be és törölhet, választott képviselőket menthet fel. A daytoni egyezmény szentesítette Bosznia-Hercegovina megoszlását két entitásra, a muzulmán-horvát föderációra és a Szerb Köztársaságra.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés