CoolPolitika.hu

Eltűnnek a kisiparosok

2011  //  Máj  //  10  //  MTI

Eltűnnek a kisiparosokA kelet-horvátországi Eszék-Baranya megyében lassan, de biztosan eltűnnek a kisiparosok a horvát gazdasági kamara adatai szerint - olvasható az Új Magyar Képes Újság honlapján.

A 2008-as év adatait figyelembe véve 2010-re nagyjából felére csökkent a kisiparosi mestervizsgát tevők száma. Míg három évvel ezelőtt Eszék-Baranya megyében 90 személy szerezte meg a mestervizsgát, 2010-ben mindössze 46-an. A legnagyobb visszaesést az eddig viszonylag nagy népszerűségnek örvendő szakmákban regisztrálták, mint a fodrász és a villanyszerelő. Ez utóbbira mestervizsgát 2008-ban 16-an tettek, míg tavaly mindössze ketten. A fodrászoknál pedig még rosszabb a helyzet: 2008-ban 24-en vizsgáztak, tavaly pedig 8-an - olvasható az Új Magyar Képes Újság című horvátországi hetilap honlapján.

 

A hetilap a Glas Salvonie napilap alapján magyarázatként azt írja, hogy a nehéz gazdasági helyzet a kisvállalkozásokat sújtja talán a legerősebben, így a szakmákra már egyre kevesebb a jelentkező, és emellett a piac is elég telített. A gazdasági kamara adatai szerint bizonyos szakmákban már évek óta senki sem tesz mestervizsgát a megyében. Ilyen szakmának számít például a fényképész és az autófényező. A 2006-2010 közötti időszakban csupán egy-egy személy vizsgázott és kapott elektronikai műszerész, bádogos, tetőfedő és lakatos képesítést. Ezeknek a szakmáknak az esetében a visszaesés azzal is magyarázható, hogy olyan szakmákról van szó, amelyeket sokan végzettség nélkül, feketén végeznek.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés