CoolPolitika.hu

Eltörölték a külföldi újságírók kötelező akkreditációját

2011  //  Máj  //  22  //  MTI

Eltörölték a külföldi újságírók kötelező akkreditációjátUkrajnában ezentúl akadálytalanul, a külügyminisztériumnál történő előzetes akkreditáció nélkül dolgozhatnak a külföldi újságírók, miután hatályba lépett a közérdekű információhoz való szabad hozzáférést szavatoló törvény.

Olekszandr Dikuszarov, az ukrán külügyminisztérium sajtószóvivője a Deutsche Welle rádióadó ukrán adásának nyilatkozva pénteken elmondta: a jövőben a külföldi és az ukrán újságíróknak csak az államhatalmi szervek rendezvényein való részvétel esetén kell akkreditáltatni magukat. Ilyen esetekben a minisztériumoknak és az állami hivataloknak jogukban áll - állampolgárságtól függetlenül - előzetes akkreditáláshoz kötni a média munkatársainak jelenlétét – tette hozzá.

 

Igor Kohut kijevi jogi szakértő a műsorban kifejtette: a kötelező akkreditáció eltörlése kétségtelenül pozitív fejlemény, amely nagyobb jelenlétre fogja ösztönözni a külföldi médiát Ukrajnában. Egyúttal az újságírók megértését kérte azzal kapcsolatban, hogy az ukrán államhatalmi szervek még nem készültek fel megfelelően a közérdekű információt tartalmazó forrásokhoz való akadálytalan hozzáférést biztosító törvény alkalmazására. Úgy vélte: "ez nem illik bele a demokráciába", de a hatalom és a sajtó viszonyának rendezéséhez időre van szükség.

(MTI) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés