CoolPolitika.hu

Előző élettársa ellen kampányol

2012  //  Jún  //  12  //  MTI

Előző élettársa ellen kampányolA baloldalon elképedést, a jobboldalon ironikus megjegyzések özönét váltotta ki a francia first lady keddi Twitter-bejegyzése, amelyben Valérie Trierweiler az államfő előző élettársának, Ségolene Royalnak az ellenfele mellett állt ki a nemzetgyűlési választások kampányában.

A 22 szavas mondat alig néhány órával azután robbant a francia közéletben, hogy a baloldali színekben induló Royal - aki az elnök négy gyermekének anyja - maga jelentette be: Francois Hollande személyes támogatásáról biztosította a második fordulóban a La Rochelle-i választókörzetben, ahol egy, a jobboldal támogatását élvező másik szocialista jelölttel kell megmérkőznie a képviselői helyért. Olivier Falorni esélyesebbnek számít Royallal szemben, akit - amennyiben megválasztják képviselőnek - a nemzetgyűlés elnöki széke várná. Vereség esetén azonban elképzelhető, hogy kénytelen lesz visszavonulni az országos szintű politizálástól.

 

Miközben Martine Aubry, a Szocialista Párt főtitkára és Cécile Duflot, a Zöldek vezére személyesen utazott az óceánparti városba Royal mellett kampányolni, Valérie Trierweiler azt írta a Twitteren: "Sok sikert Olivier Falorninak, aki nem hibázott, aki annyi év óta a La Rochelle-iekért küzd önzetlen elkötelezettséggel".    "Kormányválságokra felkészültünk, magánéletiekre nem. Ez elképesztő" - fogalmazott az egyik elnöki tanácsadó a Le Monde újságírójának a bejegyzés megjelenésekor.

 

A mikroblog tartalma és időzítése olyannyira hihetetlennek tűnt, hogy helyszíni tudósítások szerint a kikötővárosban tartózkodó szocialista vezérkar eleinte meg volt arról győződve, hogy azt nem is Trierweiler írta. "Nem kommentálom, a La Rochelle-iekkel foglalkozom, a választókörzet választóival" - válaszolta széles mosollyal az újságírók érdeklődésére Royal. Egyik közeli felháborodott munkatársa, Jean-Louis Bianco azonban kijelentette: "Francois Hollande-ot választottuk meg, nem Valérie Trierweilert. Mit szól most bele?" A Zöldek nevében Daniel Cohn-Bendit sem hagyta szó nélkül a first lady megjegyzését: "Ilyet nem lehet csinálni. Függetlenségről itt most nem lehet beszélni. Ez közönséges húzás volt. Royal Hollande négy gyerekének az anyja. Ezt Valérie Trierweiler se felejtse el!" - fogalmazott az európai parlamenti képviselő.

 

A 47 éves first lady már azzal meglepetést okozott, hogy személyes függetlenségére hivatkozva Hollande megválasztása után is folytatja újságírói munkáját a Paris Match magazinnál, amelynek húsz éve munkatársa. "Egy újságíró elnökfeleségben semmi újság nincsen" - írta a hetilapban a május 6-i elnökválasztás óta elsőként publikált cikkében. "Természetesen át kell pillantanunk az Atlanti-óceán túloldalára, hogy felfedezzük a példát, ahelyett, hogy mindjárt skandalumot kiabálunk" - tette hozzá.    Míg a szélsőjobboldal vezére, Marine Le Pen szerint "szánalmas" a first lady "leszámolása elődjével", a jobboldal iróniával kommentálta az esetet.

 

"A vaudeville elérte az Elysée-t" - fogalmazott Eric Ciotti jobboldali képviselő. Geoffroy Didier szerint pedig "ma délelőtt a normális elnökség végleg kimúlt. Mostantól kezdődik a Dallas az Elysée-ben".    Olivier Falorni, a helyi szocialista jelölt - aki azzal vádolja Royalt, hogy csak azért jelöltette magát a biztos baloldali körzetnek számító La Rochelle-ben, hogy megszerezhesse a nemzetgyűlési elnöki tisztét - nem hajlandó visszalépni a volt elnökjelölt javára és nyilvánosan köszönte meg a first lady "személyes támogatását és szép baráti üzenetét".

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés