CoolPolitika.hu

Elnöki posztra pályázik a sztár

2010  //  Aug  //  07  //  MTI

Elnöki posztra pályázik a sztárSzülőhazája, Haiti elnöki tisztjére pályázik Wyclef Jean hiphopsztár.

A Grammy-díjas popzenész a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjújában elmondta, hogy a formaságokat már elintézte és indul a november 28-i választásokon. A sztár magánrepülőgépén érkezett csütörtökön a koldusszegény országba, ahol felszólította honfitársait, hogy adjanak neki hatalmat a változtatáshoz. Wyclef Jean mindig is érdeklődött a politika iránt, a Haitit leromboló pusztító földrengés után is aktívan részt vett szülőhazája újjáépítésében. Januárban több mint kétszáz ezer ember vesztette életét a természeti katasztrófában, amely a fővárost, Port-au-Prince-t is nagy területeken a földdel tette egyenlővé. Jean jótékonysági koncerteket szervezett és adományokat gyűjtött. Yéle Haiti nevű szervezetével már évek óta ifjúsági projektekkel támogatja Amerika legszegényebb országát. Céljai elérése érdekében a zenész gyakran bonyolódott politikai vitákba is, kritizálta például René Préval elnök válságkezelő módját is.

 

Wyclef Jean 1972-ben született Haitin, családja néhány évvel később kivándorolt az Egyesült Államokba. A zenész hiphopénekesként nemzetközi karriert futott be, hírnevét elsősorban a The Fugees nevű együttessel szerezte: a Lauryn Hill énekesnővel és unokatestvérével, Pras Michaellel alapított zenekar több slágere világszerte a slágerlisták élén landolt 1996-ban. Jean önállóan is sikereket ért el: dolgozott Michael Jacksonnal, Carlos Santanaval, Mick Jaggerrel, a Destiny s Childdal, Whitney Houstonnal és a Black Eyed Peas együttessel. Wyclef Jean nem az első zenész, aki Latin-Amerikában politikai babérokra tör. Ruben Blades salsaénekes 2004 és 2009 között volt Panama turizmusért felelős minisztere. 1994-ben az elnökségért szállt ringbe, akkor harmadik helyen végzett. Gilberto Gil Grammy-díjas brazil énekes 2003 és 2008 között töltötte be Brazília kulturális miniszteri posztját.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés