CoolPolitika.hu

Ellopják a karácsonyt

2010  //  Dec  //  22  //  COOLPOLITIKA

Ellopják a karácsonytRekordot dönt Olaszországban a karácsony előtti bolti lopások száma. A Coldiretti termelői szövetség adatai azt állítják, hogy az ünnepekre vásárló olaszokat kleptománia szállta meg.

Az olaszok egy ajándékot megvesznek, egy ajándékot a zsebükbe vagy táskájukba csúsztatnak - a karácsony közeledtével a bolti lopások ugrásszerű növekedésére hívta fel a figyelmet a Coldiretti. A szövetség felmérései azt mutatják, hogy az olasz szupermarketekben a  karácsony előtti időszakban majdnem többet lopnak, mint amennyit vásárolnak. Az év végéig 660 millió euró értéknek megfelelő áru fog eltűnni a polcokról, négy százalékkal több mint tavaly - közölte a Coldiretti tanulmányi központja, mely úgy látja, nem kizárólag a gazdasági válság magyarázza az olasz vásárlók lopási kedvének erősödését. A vásárlók  többségét megmagyarázhatatlan kleptománia keríti hatalmába a karácsony közeledtével. Nem akarnak költeni, inkább elcsenik az ajándéknak szánt tárgyat.

 

A bolti szarkák az ünnepekre legszívesebben pezsgőt, bort és kaviárt visznek el magukkal fizetés nélkül. A lopott áruk ranglistáján ezek után a szarvasgomba következik, a libamáj, az elektronikus műszerek, a drága felvágottak és sajtok, trópusi gyümölcsök és az illatszerek, kozmetikumok. A Coldiretti kutatásai azt mutatják, hogy a tolvajok nem a vagány tettre vágyó kisdiákok vagy a kisnyugdíjasok közül kerülnek ki: a tipikus olasz bolti szarka életkora negyven év alatt van, a többség 26 év körüli. A tolvajok 62 százaléka férfi, de a boltok polcairól az üzletek dolgozói (30 százalék) és a beszállítók (8 százalék) is lopnak.

(CoolPolitika) 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés