CoolPolitika.hu

Elindulhat a növekedés

2012  //  Sze  //  25  //  MTI

Elindulhat a növekedésAz euróövezet gazdasága jövőre ismét növekedési pályára állhat, ha folytatódnak a reformok - mondta az Európai Központi Bank (EKB) elnöke kedden Berlinben.

Ugyanakkor a piaci hangulat javulása nem azt jelenti, hogy sikerült minden gondot megoldani, és az EKB kötvényvásárlási programja is csupán arra jó, hogy áthidalja a rászoruló államok finanszírozási nehézségeit. "Az EKB csak a jövőbe vezető hidat építi fel, és a projekt akkor válik teljessé, ha a tagállami kormányok határozott intézkedéseket hoznak külön-külön és közösségi szinten is" - mondta Mario Draghi. Hozzátette: amennyiben a kormányok kitartanak a reformok mellett, az euróóövezet gazdasága már 2013-ban visszatérhet a növekedési pályára.    Mario Draghi szeptember elején jelentette be, hogy az EKB kész hozzájárulni kötvényvásárlási akciókkal az állampapírpiaci torzulások enyhítéséhez. Az EKB vásárlásai összegkorlátozás nélkül, elsősorban 1 és 3 év közötti lejáratokra irányulnak majd, a tőkepiacokon a bank a magánbefektetőkkel azonos feltételekkel vesz részt - mondta.

 

A programot hevesen bírálta a német jegybank, a Bundesbank, valamint több német gazdasági vezető. Az EKB elnöke kedden Berlinben a kritikákkal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a frankfurti intézmény mindenekelőtt a legfőbb feladatára, az árstabilitás fenntartására koncentrál, és a kötvényvásárlási programot is ennek rendeli alá. Az infláció elszabadulásától való félelmek mellett alaptalan az az aggodalom is, hogy az EKB az új program révén megsérti a közvetlen állami finanszírozásra vonatkozó tilalmat, hiszen nem a kibocsátóktól vásárol kötvényeket, hanem a másodpiacon. "Nem okozunk csalódást önöknek" - mondta Draghi a német ipar több mint ezer képviselője előtt tartott beszédében. Az EKB elnöke Angela Merkel német kancellárral is találkozott. A kétoldalú megbeszélésen a német kormány szóvivőjének tájékoztatása szerint egyetértettek abban, hogy az euróövezetben a megkezdett reformok folytatására van szükség, hogy javuljon a gazdasági versenyképesség és helyreálljon a piacok bizalma az övezet tagjainak fizetőképessége iránt.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés