CoolPolitika.hu

Elfogták a Ruandai népirtás egyik feltételezett felelősét

2009  //  Okt  //  07  //  MTI

Elfogták a Ruandai népirtás egyik feltételezett felelősétElfogták az ugandai fővárosban, Kampalában kedden a tizenöt évvel ezelőtti ruandai népirtás egyik feltételezett felelősét.

Idelphonse Nizeyimana egykori titkosszolgálati vezetőt a hatóságok közlése szerint akkor fogták el, amikor hamis papírokkal útban volt a kenyai főváros, Nairobi felé. Az információt egy ruandai diplomata is megerősítette országa kampalai nagykövetségén. Hírek szerint már el is repültek vele a tanzániai Arushába: ott működik a ruandai népirtást vizsgáló nemzetközi törvényszék, amely eljár a háborús bűncselekményekkel gyanúsítottak ügyében. Nizeyimana egészen "előkelő" helyen állt a törvényszék tizenkét nevet tartalmazó körözési listáján.

 

A vád szerint nagyszámú tuszi lakos, köztük Rosali Gicanda tuszi királynő megölését szervezte meg az 1994-es ruandai polgárháború idején. A népirtásban mindössze száz nap alatt legkevesebb 800 ezer tuszit és mérsékelt hutut mészároltak le radikális hutu milíciák. Az Egyesült Államok ötmillió dollárt tűzött ki Nizeyimana fejére. Úgy tudni, a még körözöttek többsége a Kongói Demokratikus Köztársaságban bujkál.

(MTI)

 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés