CoolPolitika.hu

Elfogadták az amnesztiatörvény tervezetét

2011  //  Jan  //  23  //  MTI

Elfogadták az amnesztiatörvény tervezetétAz átmeneti tunéziai kormány elfogadta az amnesztiatörvény tervezetét, valamint döntött a bukott kormánypárt, az Alkotmányos Demokratikus Egyesülés (RCD) teljes vagyonának visszaállamosításáról.

A kormányszóvivő közölte, hogy a bukott államfő, Zin el-Abidin ben Ali által vezetett párt összes ingó és ingatlanvagyonát visszaadják az államnak az átmeneti kormány azon ígéretének alapján, miszerint megkezdik az állam és a 23 évig egyeduralkodó RCD szétválasztását. Ben Ali január 14-én menekült az országból, de azóta is mindennaposak a tüntetések. Az elégedetlenkedők az elnyomás és a korrupció jelképének tekintett RCD betiltását, valamint az átmeneti kormány lemondását követelik. Az a fő kifogásuk, hogy a megbukott rendszer túl sok vezető politikusa kapott helyet a régi-új miniszterelnök, Mohammed Gannúsi vezette kabinetben.

 

Az általános amnesztiáról szóló, a parlament elé kerülő törvénytervezet hatálya kiterjedne a betiltott Ennahda (Újjászületés) iszlamista mozgalomra is, amely kedden jelentette be, hogy kérni fogja működésének engedélyezését. A kormány csütörtöki ülésén egyhangú döntés született arról, hogy feloldják a politikai mozgalmakat sújtó tilalmakat. Gannúsi már hétfőn közölte, hogy a demokratizálódást szolgáló intézkedések egyikeként engedélyezni fogják minden politikai pártnak a működést. Az egyiptomi Muzulmán Testvériség által inspirált tunéziai értelmiséggel 1981-ben hozták létre az Ennahdát, amelyet az 1989-es választásokig el is tűrtek a hatóságok. Miután a választásokon az iszlamisták "függetlenként" indított listája a szavazók 17 százalékát állította a maga oldalára, megkezdődött a kíméletlen leszámolás, az aktivistákat üldözték és bebörtönözték.

 

A mozgalom vezetője, a 63 éves Szadok Suru húsz évet töltött börtönben, csak tavaly október végén szabadult. A kormány határozott arról is, hogy péntektől háromnapos nemzeti gyászt tartanak a december közepén kirobbant, több hétig tartó zavargások áldozatainak emlékére. Az ENSZ helyszínen gyűjtött adatai szerint több mint száz ember életét oltotta ki az erőszak.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés