CoolPolitika.hu

Életveszélyes a kényes információk közzététele

2010  //  Már  //  25  //  MTI

Életveszélyes a kényes információk közzétételeNőtt az elmúlt két évben az újságírók ellen elkövetett gyilkosságok száma a világban, s az áldozatok javarészt olyan sajtómunkások voltak, akik életüket kockáztatva kényes információkat közöltek egyebek mellett drogkereskedelemről, emberi jogsértésekről vagy korrupcióról - áll az UNESCO szerdán közzétett jelentésében.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete szerint 2008-2009-ben összesen 125 újságírót öltek meg a világ 27 országában, míg az azt megelőző két évben 122 sajtómunkás lett gyilkosság áldozata. A gyilkosságok legalább 80 százalékát azzal a szándékkal követték el, hogy megakadályozzák közérdekű információk közzétételét, vagy azt, hogy újságírók kutakodjanak utánuk - hangsúlyozza jelentésében az UNESCO.

 

A bűnesetek számát illetően tavaly történt a legtöbb újságíró-gyilkosság: összesen 77 sajtóst ölték meg - az előző évben 69-en váltak gyilkosság áldozatává - ebben az időszakban, amikor Irakban elharapózott az erőszak. A korábbi években jelentősen csökkent a halálos bűnesetek száma, javarészt az iraki helyzet javulásának köszönhetően (2007-ben 53, míg 2006-ban 48 újságírót öltek meg).

 

Az elmúlt két évben a legtöbb újságírót, összesen 37-et, a Fülöp-szigeteken gyilkoltak meg. A szigetország azért előzte meg Irakot, mert egy nap alatt, 2009. november 23-án mintegy 30 újságíró életét oltották ki egy rajtaütésben. Az UNESCO-listán Irak a második helyen áll, de az országban jelentős mértékben, a 2006-2007-es időszakhoz képest 62-ről 15-re csökkent a meggyilkolt újságírók száma.

 

Az ENSZ-szervezet hangsúlyozza jelentésében, hogy a 2008-2009-es időszakban a korábbi két évhez képest jelentős változást jelent az, hogy nagy mértékben csökkent azoknak a gyilkosságoknak a száma, amelyek kapcsolatba hozhatók valamilyen fegyveres konfliktussal. Az áldozatok nagy többsége nem külföldi haditudósító volt, hanem helyi lakos, aki írásaiban közérdekű információkat tárt fel saját országában, békeidőben. Az UNESCO-jelentés szerint a meggyilkolt újságírók 95 százaléka férfi volt.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés