CoolPolitika.hu

Élesen bírálta Angela Merkelt elődje

2011  //  Júl  //  19  //  MTI

Élesen bírálta Angela Merkelt elődjeSajtóértesülések szerint szokatlanul élesen bírálta Angela Merkel német kancellár Európa-politikáját egykori elődje és mentora, Helmut Kohl.

A 81 esztendős Kohl - aki 16 éven keresztül, 1982 és 1998 között volt a szövetségi köztársaság, majd az egyesült Németország kancellárja - a hétfői országos napilapok, valamint a Der Spiegel szerint - baráti körben veszélyesnek nevezte Merkel politikáját az euróval, illetve Európával kapcsolatban. "Merkel tönkreteszi Európámat" -  idézte a Der Spiegel a volt kancellárt. Maga Kohl a Bild című lapnak nyilatkozva cáfolta ezt. Azt azonban elismerte, hogy aggódik Európáért és az euróért. Annak a nézetnek adott hangot, hogy a jelenlegi válságos helyzet nem az általa annak idején rendkívül erősen pártfogolt euró szerkezeti válsága. A krízis - mint fogalmazott - Európa, illetve a nemzetállamok el nem végzett házi feladatainak a következménye.

 

Görögországot nem lett volna szabad felvenni az euróövezetbe - hangoztatta a többi között a volt kancellár.      Az említett értesülések szerint az elmúlt időszakban Kohl bizalmasainak körében többször is bírálta Merkelt. A hozzá közel állók szerint a volt kancellár számára nem világos, hogy Merkel milyen európapolitikai irányt követ. A volt kancellár a többi között azt is felrótta utódának, hogy elhanyagolja a német-francia viszonyt, amelynek Kohl megítélése szerint kulcsfontosságú szerepet kellene  betöltenie az európai ügyek előre vitelében. Kohlnak annak idején szoros volt a viszonya Francois Mitterrand akkori francia elnökkel, és több közös projektjük volt az európai integráció előmozdítására. Merkel és Sarkozy együttműködése ugyanakkor különösen az utóbbi időben erősen akadozik.

 

A volt kancellárral ellentétben nyíltan bírálta  a merkeli politikát Kohl egykori pénzügyminisztere, Theo Waigel, valamint Horst Teltschik, aki annak idején Helmut Kohl külpolitikai tanácsadója volt. A Der Tagesspiegelnek nyilatkozva mindketten azt hangoztatták, hogy a jelenlegi kancellár semmifajta európai "iránytűvel" nem rendelkezik. Teltschik szerint Angela Merkelnek nincs semmilyen elképzelése a jövő Európájáról, ami elengedhetetlen lenne. A lapok első állásfoglalásaikban többnyire Helmut Kohlnak adtak igazat. Nézetük szerint a volt kancellár nem véletlenül aggódik saját politikai örökségéért, Európáért és az euróért, mint ahogy nem véletlenül lett Európa tiszteletbeli állampolgára. Az általa vezetett német Kereszténydemokrata Unió (CDU) az újságok szerint olyan párt volt, amely Európát "már a génjeiben képviselte", míg Merkel CDU-járól ez aligha mondható el.

 

A hivatalban lévő kancellár egyelőre nem reagált a sajtó által kiszivárogtatott állítólagos vádakra. Egy televíziós interjúban Angela Merkel csupán azt hangoztatta, hogy személyesen kívánja tisztázni Kohllal az ügyet.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés