CoolPolitika.hu

Éles vita Romániában

2012  //  Jan  //  11  //  MTI

Éles vita RomániábanLemondott kedden a román egészségügyi minisztérium egyik államtitkára, mert nem értett egyet azzal, hogy a romániai sürgősségi mentőszolgálat feladatait magáncégek is elláthassák.

Romániában erőteljes visszhangot váltott ki, hogy lemondott Raed Arafat államtitkár, ő ugyanis nem politikus, hanem egy szíriai származású, román állampolgárságú orvos, aki meglehetősen nagy köztiszteletnek örvend Romániában amiatt, hogy rendszerváltás után ő építette ki a hatékony sürgősségi mentőszolgálatot, amely nemzetközileg is elismert. Arafat doktor bosszúságát a román egészségügy reformjáról szóló törvénytervezet váltotta ki, amely egyebek között a mentőszolgálat privatizálását is előírja. A tervezet szerint magáncégek által működtetett mentőszolgálatok is beléphetnek a piacra. Az így kialakult verseny a szolgáltatás minőségének javításához vezet - állítják a törvény megalkotói. A jogszabályt a román elnöki hivatal keretében működő egészségügyi szakbizottság dolgozta ki.

 

Az egészségügyi minisztériumban a törvény egyik legnagyobb bírálója Arafat volt, aki szerint a privatizáció tönkreteszi a jelenleg jól működő sürgősségi ellátási rendszert. Az államtitkár Traian Basescu román államfővel keveredett éles szóváltásba egy televíziós műsorban, és ezt követően nyújtotta be lemondását. Basescu a teljes román egészségügy privatizálásának híve. A lemondott államtitkár szerint a rendőrség, a  tűzoltóság és a mentősök összehangolt sürgősségi ellátási rendszerének a működtetésére kevesebb pénz jut majd az új szolgáltatók megjelenésével, amit a betegeknek kell megszenvedniük. Arafat szerint a magánmentők csak azokhoz az esetekhez fognak kiszállni, ahol biztosan számíthatnak elszállítható betegre, ugyanis a mentőszolgálatok az ellátott betegek száma alapján kapnak majd finanszírozást.

 

A társadalmi vita alatt lévő egészségügyi kerettörvény radikálisan megváltoztatná a jelenlegi rendszer működését, hiszen az egészségügyi biztosítás piacát is magánosítaná. Így a jelenlegi országos biztosítási pénztár helyét nyolc regionális magánbiztosító venné át. A tervezet lehetőséget teremt arra is, hogy a jelenleg állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő kórházakat egyesületek vagy alapítványok vegyék át, ha az állam vagy az önkormányzat ezt célszerűnek tartja. A román kormánykoalícióban sem alakult ki még egységes álláspont az új törvénytervezetről. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) január végéig alakítja ki testületi álláspontját erről a kérdésről, hiszen a szövetség szerint a tervezet eredeti formájában számos olyan kérdést vet fel, amelyek tisztázásra szorulnak. Az RMDSZ azt akarja, hogy a magánvállalatok által működtetett egészségügyet hatékonyan ellenőrizhesse az állam, és közbeléphessen, ha a betegek érdekei sérülnek.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés