CoolPolitika.hu

Elégedetlen Brüsszel

2012  //  Feb  //  09  //  MTI

Elégedetlen BrüsszelElégedetlenségét hangoztatta szerdán az Európai Bizottság a bolgár korrupcióellenes intézkedések kapcsán, és ez a tény nem csupán Bulgária, hanem Románia esélyeit is rontja a schengeni övezethez való közeli csatlakozást illetően.

A 2007-ben EU-taggá vált Románia és Bulgária igazságügyi reformintézkedéseiről és korrupcióellenes fellépésének eredményességéről az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye júliusban terjeszt majd elő átfogó jelentést. Most az elemző munka néhány előzetes megállapítását ismertették. Eszerint Románia jóval nagyobbat lépett előre a vizsgált területen, Bulgáriában viszont semmit nem javult az az ellenőrzés mechanizmus, amelynek révén ki lehetne szűrni a magas rangú tisztségviselők megmagyarázhatatlan eredetű meggazdagodását.

 

Azt, hogy a két legfrissebb uniós tagország beléphessen a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe, jelenleg Hollandia vétója akadályozza, pontosan az elégtelen korrupcióellenes fellépésre hivatkozva. Románia és Bulgária külön-külön nem engedhető be a schengeni övezetbe, mert a két ország közötti határon értelemszerűen nem építették ki azt a szigorú határellenőrzés rendszert, amire a schengeni övezet külső határai mentén szükség van. Együttes csatlakozásuk tehát akkor képzelhető el, ha valamennyi uniós tagország mindkettőjükkel szemben feladja elutasító magatartását.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés