CoolPolitika.hu

Elbocsátottak egy muszlim tudóst iráni tévészereplése miatt

2009  //  Aug  //  20  //  MTI

Elbocsátottak egy muszlim tudóst iráni tévészereplése miattElbocsátotta a hollandiai Rotterdamban működő Erasmus egyetem Tarik Ramadan muszlim professzort, mert az iráni állami televízióban vállalt, a teheráni rezsim támogatásaként értelmezhető közszereplését összeegyeztethetetlennek ítélték rotterdami tevékenységével.

Ramadan reformista muszlimnak mondja magát, elítéli a terrorizmust, az iszlám jogrendszer - a saría - korszerűsítését szorgalmazza, és beilleszkedésre bátorítja az Európában élő muszlimokat. Újabban azonban bírálta őt a holland sajtó, mondván, muszlim hallgatóság előtt sokkal konzervatívabb nézeteket hangoztat, mint amikor nyugatiakhoz beszél.

 

Most azt hányták a szemére, hogy a teheráni központi tévében az iszlám és az élet kérdéseit boncolgató műsorsorozatban azután is folyamatosan részt vett, hogy a keményvonalas iráni hatóságok elnyomták az országban a szabad véleménynyilvánítást.

 

A professzor svájci állampolgár, jelenleg Marokkóban tartózkodik. Elbocsátásáról értesülve azt mondta a holland rádiónak, hogy panaszt fog tenni a "naiv és leegyszerűsítő" döntés ellen. Nyílt levelet intézett a holland médiához, és abban azt állította: nem igaz, hogy a szóban forgó iráni tévéműsort a teheráni kormány támogatja, vitaműsorról van szó.

 

Tarik Ramadan Franciaországban, Angliában és az Egyesült Államokban is tartott egyetemi előadásokat. Amerikai vízumát azonban a washingtoni kormány 2004-ben visszavonta, 2006-ban pedig kifejezetten megtiltották, hogy az Egyesült Államok területére lépjen. Ennek az volt az oka, hogy 1336 dollárt adományozott egy olyan jótékonysági intézménynek, amelyet a Washington által terrorista szervezetként nyilvántartott Hamász mozgalomhoz kapcsolnak.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés