CoolPolitika.hu

Egyre több fiatal szeretne a mezőgazdaságból megélni

2009  //  Júl  //  16  //  MTI

Egyre több fiatal szeretne a mezőgazdaságból megélniA globális felmelegedés és a gazdasági mélyrepülés miatt újra divat lett a mezőgazdaság Ausztráliában, ahol egyre több fiatal tér vissza a gyökereihez, tervezi azt, hogy mezőgazdaságból él meg.

Az idén rekordközeli termést arató Ausztráliában több egyetemen észlelték, hogy a mezőgazdaság iránti érdeklődés felváltja az eddig divatos gazdasági és más tudományágakat, amelyek az utóbbi száz év legaszályosabb évtizedében voltak népszerűek. Az aszály tavalyi megszűnésével a mezőgazdaság, az ausztrál gazdaság fő ágazata csábító karrierlehetőséggé vált, hiszen ezen a területen nincs hiány állásokban.

 

-Jelentős, 40 százalék körüli növekedést tapasztaltunk a jelentkezéseknél 2009-re, ellentétben az elmúlt évtized csökkenő trendjével - mondta Philip Eberbach, az ország legnagyobb mezőgazdasági és borászati egyeteme, a Charles Sturt University docense. Ausztrália nemzetközileg vezető helyen áll a terméshozamban és élelmiszertermelésben, csakúgy mint állatállomány nagyságában és a tejterméktermelésben. Borászatuk szintén a világ egyik legnagyobbja. A kormány statisztikái azt mutatják, hogy a gazdasági növekedés húzó ágazata a mezőgazdaság volt az elmúlt 12 hónapban.

 

Stephen Cattle, a Sydneyi Egyetem mezőgazdasági, élelmiszeripari és természetes erőforrások tanszékének dékánja úgy vélte, hogy a klímaváltozással és az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos aggodalmak lelkesíthetik az ausztrál fiatalokat arra, hogy mezőgazdasági szakon tanuljanak. "A szénről, az élelmiszerről, a vízről és a klímaváltozásról szóló üzenetek eljutottak a 18 év alattiak fejébe... Fontos kérdések ezek, amelyekkel szembenéz az egész ország" - hangoztatta.

 

A másik csábító erő az azonnali kereseti lehetőség akkor, amikor a válság miatt nagy a munkanélküliség.    A nálunk végzett minden diplomásnak országszerte legalább három munkalehetőség kínálkozik - mondta Roger Swift, Queenslandi Egyetem professzora. -A munkalehetőségek mostanában meghaladják a diplomásaink számát. Diákjaink többségének már a diploma előtt van munkájuk - tette hozzá.

 

A 19 éves Jack Collins, aki a Sydneyi Egyetem első éves mezőgazdasági hallgatóinak egyike, magabiztos a jövővel kapcsolatban és ez nem csak a pénzt illeti. -Úgy érzem, ez feltétlenül egy olyan ágazat, amelyben van lehetőség... A klímaváltozás mindenképpen jó ok arra, hogy agronómusnak tanuljunk, hiszen megváltoztatja azt a módot, ahogyan gazdálkodunk - hangoztatta.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés