CoolPolitika.hu

Egyre több veszélyes termék

2010  //  Ápr  //  16  //  MTI

Egyre több veszélyes termékTavaly 7 százalékkal több veszélyes fogyasztási cikket jelentettek be az élelmiszereken kívüli termékeket figyelő uniós riasztási rendszerbe (RAPEX), mint az előző évben - közölte csütörtökön az Európai Bizottság.

Az EU általános termékbiztonsági irányelvét a tagállamoknak 2004-ig kellett átültetniük saját nemzeti jogrendszerükbe. Abban az esztendőben még csak 468 veszélyes terméket jelentettek be a RAPEX rendszerben, 2008-ban már 1.866-ot, 2009-ben pedig már 1.993-at. A veszélyes termékek legfőbb származási országa továbbra is - sőt egyre inkább Kína. Tavaly a bejelentett cikkek 60 százaléka származott Kínából, ami azt mutatja, hogy az arány lassan ugyan, de tovább növekszik, hiszen az 2008-ban ez még 59 százalék volt.

 

A bejelentett veszélyes cikkek legtöbbje 2009-ben játék (472), ruházat, illetve textília (395), valamint motoros jármű (146 bejelentés) volt.    A legtöbb bejelentést Spanyolország tette: 220 termék veszélyes voltát jelezte a RAPEX-nek. Németországból 187, Görögországból 154, Bulgáriából 122, Magyarországról pedig 119 veszélyes terméket jelentettek be. Ez az öt ország az összes uniós bejelentés 47 százalékát tette meg.

 

Egy szintén csütörtökön közzétett másik jelentés tanúsága szerint, amit 13 uniós országban végzett felmérés eredményeként közöltek, a játékok mintegy 20 százaléka nem felel meg a termékbiztonsági követelményeknek. A múlt évben 13 ország piacfelügyeleti hatóságai célzottan ellenőrizték a játékok biztonságosságát. Az akció keretében több mint 14.000 játékot vizsgáltak, hogy megfelelnek-e a vonatkozó biztonságossági előírásoknak. Az ellenőrzött játékok közül 803 mintát küldtek laboratóriumi vizsgálatra, közülük 200 minta nem felelt meg a mechanikai vizsgálatokon, a nehézfém-tartalomra vonatkozó előírásokat 17 minta nem teljesítette.

 

A RAPEX-bejelentések számának növekedése annak tudható be, hogy a nemzeti hatóságok eredményesebben érvényesítik a termékbiztonsági jogszabályokat, a vállalatok jobban odafigyelnek kötelezettségeikre, illetve jobb együttműködés alakult ki a harmadik országokkal.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés