CoolPolitika.hu

Egyre több vállalkozást indítanak bevándorlók

2011  //  Dec  //  31  //  MTI

Egyre több vállalkozást indítanak bevándorlók Németországban cégalapítási hullám indult a bevándorlók körében, a tősgyökeres németek viszont egyre ritkábban vágnak bele saját vállalkozásba.

A német gazdasági minisztérium tanulmánya alapján 2005 óta a bevándorlók körében ötödével nőtt, a tősgyökeres németek körében negyedével csökkent a cégalapítások száma. A Berliner Zeitung pénteki beszámolója szerint a minisztérium a 2009-es évre koncentrált vizsgálatában, akkor minden harmadik új vállalkozást - összesen 130 ezer céget - bevándorlók jegyeztek be. Ők korábban elsősorban a vendéglátásban és a kiskereskedelemben próbáltak szerencsét, újabban viszont a szolgáltatási szektor egy sor egyéb területén is próbálkoznak. Jellemző folyamat továbbá, hogy csökken az egyszemélyes cégek aránya, és nő a szakképzett munkatársakkal, kidolgozott üzleti tervvel induló vállalkozások aránya. Mindenekelőtt a lengyelek vállalkozó kedve erős, a Németországgal szomszédos államból érkezett bevándorlók tizenötször nagyobb valószínűséggel alapítanak céget, mint a németek.

 

A vállalkozásalapítási aktivitás általában nehéz időkben nő, amikor csekély az esély egy jól fizető, stabil állás megszerzésére. Az új cégek között így sok a kényszervállalkozás - bár ezt az általános érvényűnek tekintett tételt nem igazolják a bevándorlóknál tapasztalt folyamatok: a vizsgált időszakban az új cégek számának növekedésével párhuzamosan jelentősen visszaesett, 20,3 százalékról 14,8 százalékra csökkent a munkanélküliség a bevándorlók körében. Ugyanakkor a képet árnyalja, hogy a bevándorlók vállalatai között az országos átlaghoz képest nagyobb az egyszemélyes cégek aránya, és kisebb az iparban próbálkozó cégek aránya, az új cégek többsége pedig egy éven belül megszűnik - idézte a berlini gazdasági minisztérium tanulmányát a Berliner Zeitung.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés