CoolPolitika.hu

Egyre több a környezeti baleset

2012  //  Feb  //  08  //  MTI

Egyre több a környezeti balesetKína gazdaságának bővülésével a környezeti balesetek száma is emelkedik, ami negatívan hat vissza a kelet-ázsiai ország növekedésére.

A tavalyi év során összesen 542, a környezetre kiható balesetet kezeltek Kínában, vagyis minden egyes napra másfél ilyen ügy jutott - derül ki a pekingi környezetvédelmi minisztérium statisztikáiból. A regisztrált esetek mintegy 60 százalékban közlekedési balesetek és biztonsági előírások áthágásának következményeként történtek - részletezte a China Daily napilapnak Ling Csiang (Ling Jiang), a minisztérium környezetszennyezést megelőző és szabályzó osztályának igazgatóhelyettese.

 

Csökkenőben van viszont az illegális szennyvízelvezetés és más szennyezéses esetek száma, köszönhetően a hatósági ellenőrzések és előírások szigorításának - tette hozzá Ling. Ez azonban csupán az első apró lépés, a vizek szennyezettsége ugyanis továbbra is súlyos méreteket ölt. A vízkészletek minisztériuma által figyelt fő folyók és tavak vizének mindössze 46 százaléka bizonyul jó minőségűnek. Hivatalos adatok szerint ma több mint 200 millió vidéki lakos, a teljes kínai lakosság 15 százaléka nem jut biztonságos ivóvízhez.

 

A környezeti balesetek száma mellett hatásuk összköltsége is emelkedik: az emberi áldozatok és egészségügyi károk mellett a környezeti balesetek egyre nagyobb gazdasági terhet rónak a költségvetésre, s ezzel is hátráltatva az ország fejlődését. A minisztérium alá tartozó környezettervezési akadémia a héten megjelent tanulmánya szerint Kína évente GDP-jének mintegy 4 százalékát költi környezeti és ökológiai károk kezelésére. Az összeg 2009-ben 222 milliárd dollárt tett ki, ami 9,2 százalékos emelkedés az előző évhez képest - áll a jelentésben.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés