CoolPolitika.hu

Egyre drágábbak az exporttermékek

2011  //  Okt  //  05  //  MTI

Egyre drágábbak az exporttermékekEgyre drágábbak a kínai exporttermékek, miközben a kivitel növekedése lassulást mutat - derül ki a legfrissebb statisztikákból. A felvevőpiacok gyengesége a következő években is komolyan visszavetheti az ország gazdasági növekedését - figyelmeztetnek az elemzők.

Az idei év első nyolc hónapjában 2010 hasonló időszakához képest 10,3 százalékkal drágultak a kínai exporttermékek - derül ki a kínai vámhivatal kedden közzétett statisztikáiból. A távol-keleti országból származó termékek ára elsősorban a növekvő nyersanyagköltségek, az emelkedő munkabérek, a központi bank szigorú monetáris politikája következtében szűkülő hitelfelvételi lehetőségek, valamint a jüan felértékelődése miatt növekszik. A kivitelre szánt ruházati termékek például csak július hónapban 24,7, a cipők 18,5 százalékkal drágultak.

 

Az áremelkedés mellett az európai és amerikai felvevőpiacok gyengesége a fő oka annak, hogy egyre lassul az export növekedése. A jelenlegi gazdasági bizonytalanságok miatt az év hátralévő felében is hasonló folyamatokra lehet számítani - mondta Csen Csien (Chen Jian) helyettes kereskedelmi miniszter a kilátásokat mérlegelve. A statisztikákból ugyanakkor az látható, hogy Kína a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) tagállamainak, a BRIC-országok többi tagállamának, Oroszország, India és Brazília, valamint Dél-Afrika piacán növelni tudta exportját.

 

Január és augusztus közt Kína exportja 23,6 százalékkal emelkedett, s elérte a 1,22 ezer milliárd dollárt (276 ezer milliárd forint), az import mindeközben 1,13 ezer milliárd dollárt (255 ezer milliárd forint) tett ki, ami 27,5 százalékos növekedést jelent. A külkereskedelmi többlet az első nyolc hónap során több mint 10 százalékkal zsugorodott, értéke 92,73 milliárd dollár (21 ezer milliárd forint). A távol-keleti ország első számú kereskedelmi partnere továbbra is az Európai Unió, a két fél közti kereskedelem január és augusztus közt a 372,14 milliárd dollár (8,4 ezer milliárd forint) volt.

 

Az exportpiacok középtávon is valószínűsíthető gyengesége komolyan visszavetheti az exportorientált kínai gazdaság teljesítményét. A Bloomberg hírügynökség szeptember végi közvélemény-kutatásán a több mint ezer megkérdezett elemző, befektető és kereskedő 59 százaléka gondolta úgy, hogy a tavaly 10,3 százalékkal növekvő kínai gazdaság 2016-ban már kevesebb mint 5 százalékkal nő majd évente, 47 százalékuk szerint pedig ez már korábban, a következő 2-5 év során bekövetkezik.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés