CoolPolitika.hu

Egymillió font jótékonyságra

2011  //  Okt  //  17  //  MTI

Egymillió font jótékonyságraEgymillió fontot (330 millió forintot) kaphatnak jótékonysági szervezetek Kate Middleton, vagyis Katalin cambridge-i hercegnő esküvő ruhájának kiállítási bevételeiből.

Vilmos herceg - Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után a második a brit trónutódlási sorban - április 29-én esküdött örök hűséget polgári származású kedvesének a londoni Westminster-apátságban. A menyegző minden idők legnézettebb közéleti eseménye volt: a ceremónia televíziós közvetítését óvatos becslések szerint is kétmilliárd néző figyelte világszerte, London utcáin pedig egymillió alattvaló ünnepelt.

 

Katalin hercegnő fátyollal és uszállyal ellátott, csipkével díszített, elefántcsontszínben játszó esküvői ruháját - amelyet Sarah Burton, a világhírű Alexander McQueen divatház vezető divattervezője készített - a nyáron közvetlen közelről is megtekinthették azok a szerencsések, akik bejutottak a Buckingham-palota báltermébe. Az első számú londoni királyi rezidencia minden nyáron tíz hétre megnyitja kapuit a nagyközönség előtt, és ilyenkor mindig valamilyen tematikus kiállítás is látható a palota látogatható termeiben. Idén magától értetődő módon a hercegi esküvő - és a hercegi hitves esküvői ruhája - szolgáltatta a fő kiállítási témát. A hercegnő ruhája mellett a júliusban megnyílt kiállításon megtekinthető volt az esküvői torta valósághű másolata, valamint Katalin díszes - kézzel varrott - cipője, és az az 1936-ban készült, ezer apró gyémánttal ékesített Cartier tiara is, amelyet Vilmos nagymamája, II. Erzsébet királynő adott kölcsön unokája menyasszonyának a jeles eseményre.

 

Az alattvalók és a turisták érdeklődése minden várakozást felülmúlt, és az idei palotalátogatási szezon rekordot döntött: a meglehetősen borsos, 17,50 fontos (5800 forintos) belépődíj ellenére 600 ezren keresték fel a Buckingham-palotát. Ez 10,5 millió font (csaknem 3,5 milliárd forint) bevételt hozott az udvarnak, és palotabeli bennfentesek a The Sunday Telegraphnak elmondták, hogy a brit uralkodóház patinás képzőművészeti gyűjteményét kezelő Royal Collection ebből "nagyon nagyvonalú adományt folyósít" a hercegi pár által támogatott jótékonysági szervezeteknek. Az összeget hivatalosan csak jövőre hozzák nyilvánosságra, ám a vasárnapi konzervatív brit lap jól értesült forrásai szerint a bevételből egymillió font jut majd jótékonysági célokra.    Vilmos és Katalin már az április menyegző előtt is azt kérte a hódolóktól, hogy esküvői ajándékok vásárlása helyett inkább jótékonysági intézményeknek juttassanak adományokat.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés