CoolPolitika.hu

Egyharmaddal emeli dolgozóinak fizetését

2010  //  Jún  //  03  //  MTI

Egyharmaddal emeli dolgozóinak fizetésétKínai dolgozóinak 33 százalékos fizetésemelését jelentette be a Foxconn Technology tajvani vállalat, amelynek sencseni gyárában az idén már több mint tíz munkás követett el öngyilkosságot.

A vállalatvezetés döntése értelmében a szerelőszalag mellett dolgozók bére a dél-kínai városban 900 jüanról 1200 jüanra emelkedik. Sencsenben egyébként 900 jüan a hivatalos minimálbér. A Kínában 800 ezer embert foglalkoztató cég első embere, a tajvani Terry Kou (Gou) alig egy héttel korábban a helyszínen újságíróknak mutatta be a gyárat, s ígéretet tett több olyan intézkedésre, amely közvetlen és közvetett módon javítja a dolgozók komfortérzetét, segíti a munkával járó feszültség levezetését.

 

Az elektronikai eszközöket és számítógép-alkatrészeket gyártó Foxconn legnagyobb partnerei, a Dell, a Hewlett-Packard és az Apple külön is megszólalt a halálesetek ügyében, s vizsgálatot, tájékozódást ígért. A világszerte nagy visszhangot kiváltó öngyilkossági hullám Kínában és a nemzetközi sajtóban is a helyi munkakörülményekre, a munka speciális jellegére, az ebből is fakadó feszültségek kezeletlenségére, a vándormunkások új generációjának gondjaira, életvitelükre, társadalmi beilleszkedésük sajátos nehézségeire, a közösségek hiányára irányította rá a figyelmet.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés