CoolPolitika.hu

Egyetértenek a tiltakozó orvosokkal a lengyelek

2012  //  Jan  //  07  //  MTI

Egyetértenek a tiltakozó orvosokkal a lengyelekTámogatja a vasárnap óta tiltakozó orvosok jelszavait a lengyelek többsége, de nagy részük elvárja, hogy befejezzék a térítéses gyógyszerek kedvezményes beszerzését megnehezítő "pecsétes tiltakozást" - derült ki egy friss közvélemény-kutatásból.

A Millward Brown SMG/KRC közvélemény-kutató intézet felmérésének eredményeit a tvn24 hírtévé honlapja csütörtökön este közölte. Az orvosok január 1. óta nem határozzák meg a gyógyszerek térítésének mértékét, mert pénzügyi bírságoktól tartanak. Tiltakozásuk jeléül "a térítés mértékéről a betegbiztosítási pénztár dönt" szövegű pecséttel látják el a recepteket. A jogszabály a gyógyszerészek tévedéseit is szankcionálja, így saját belátásuk szerint teljesítik a lepecsételt recepteket. Ezáltal a tartós betegek számára problémás lett a változó térítésű gyógyszerek kiváltása, gyakran csak teljes áron jutnak hozzájuk.

 

A felmérés szerint az egészségügyi minisztérium döntéseit vitató orvosokkal a megkérdezettek 70 százaléka ért egyet, míg a kormányzati álláspontot csak minden ötödik személy (19 százalék) támogatja. Ennek ellenére a lengyelek több mint fele (59 százalék) a tiltakozás felfüggesztését szorgalmazza, és csak 39 százalék teszi le a voksot az akció folytatása mellett. A felelősségre vonás kérdésében már jobban megoszlik a vélemény. A jogszabály okozta káosz miatt az ellenzéki pártok Bartosz Arlukowicz egészségügyi miniszter lemondatását sürgetik. A megkérdezettek fele nem ért ezzel egyet (30 százalék inkább nemmel, 20 százalék pedig határozott nemmel válaszolt), míg 42 százalék szerint a tárca vezetőjének távoznia kellene.

 

A felmérésből az is kiderül, hogy a lengyelek többsége (73 százalék) nem támogatja Donald Tusk miniszterelnök álláspontját, aki következményekkel fenyegette a "pecsételő orvosokat". Ellenkező véleményen csak 22 százalék van.    (PRO DOMO: Bartosz Arlukowicz - Bartos Arlukovics)

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés