CoolPolitika.hu

Egy iszlám szervezet leszedetett egy sértőnek ítélt flash játékot

2009  //  Máj  //  02  //  MTI

Egy iszlám szervezet leszedetett egy sértőnek ítélt flash játékotA muszlimok és a keresztények számára egyaránt sértőnek minősítette egy befolyásos iszlám szervezet a Faith Fighter című online flash játékot, amelyben vallásos figurák harcoltak egymással, és követelte annak eltávolítását az internetről.

A játékban Jézus, Mohamed próféta, Buddha, Isten, és Ganes hindu istenség harcolnak egymással égő házak előtt. A játék tulajdonképpen az ősrégi verekedős számítógépes játékok sémáira épül, csak éppen a kiválasztható harcosok a különböző vallások jól ismert képviselői. A megidézhető támadó varázslatok is idomultak az istenségekhez: a keresztény Isten például villámot és tűzoszlopot szórt ellenfeleire, a turbánban ábrázolt Mohamed pedig egy égő fekete meteoritot idézett meg.

 

A muszlim országokat képviselő, szaúd-arábiai székhelyű Iszlám Konferencia Szervezete (OIC) szerint minden vallás számára sértő ez a játék, ezért azt követelte, hogy azonnal szedjék le az internetről, amelynek a készítők végül eleget is tettek. -A játék rendkívül veszélyes és sértő volt tartalmában a muszlim és a keresztény vallásra nézve egyaránt. Semmi más célja nem volt, minthogy a vallási intoleranciát szolgálja - hangsúlyozta az OIC hivatalos közleményében.

 

A Molleindustria nevű fejlesztőcég a honlapján (www.molleindustria.org) közölte, hogy a játékot félreértették és már egyébként is lassan egy éve volt fent az interneten, a felhasználók több milliószor játszottak vele. Mindenesetre a nagy nyomás hatására úgy döntöttek, hogy leállítják. -A mi játékunk valójában az intolerancia ellen szólt, illetve a dán Mohamed-ellenes és iszlámellenes szatirikus karikatúráknak is egyfajta görbe tükröt mutatott. Ha ez a rendkívül tiszteletre méltó szervezet képtelen volt felfogni a játékunk iróniáját, akkor tényleg kudarcot vallottunk - hangoztatta a Molleindustra képviselője.

 

Az igazi problémát egyébként az okozta az iszlám szervezet számára, hogy az iszlám törvénykezés szigorúan tiltja Mohamed próféta ábrázolását. Amikor egy dán újság még 2005-ben 12 karikatúrán negatív módon ábrázolta Mohamedet, a muszlimok az egész világon iszonyúan felháborodtak. Marokkóban és Indonéziában gyilkos tüntetések söpörtek végig, melyek során a dán és más nyugati nagykövetségeket felégettek, illetve bizonyos muszlim országokban bojkottálták a dán kereskedelmi termékeket.
(MTI)
 

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés