CoolPolitika.hu

Egy lakatlan szigeteken veszekszik Japán és Oroszország

2011  //  Feb  //  11  //  MTI

Egy lakatlan szigeteken veszekszik Japán és OroszországA japán külügyminiszter csütörtökön megerősítette: a Kuril-szigetek négy déli szigetének követelésében országa rendíthetetlen, annak ellenére, hogy Oroszország álláspontja is egyre határozottabb.

A japán külügyminiszter szerint Oroszországnak nincs jogi alapja a déli Kuril-szigetek birtoklására. Maehara Szeidzsi, akit pénteken várnak Moszkvába, hangoztatta, hogy a Japánban Északi Területeknek nevezett szigetek orosz megszállása nemzetközi jogi szempontból megalapozatlan. A Kuril-szigetek lánca Kamcsatka és Japán legészakibb szigete, Hokkaido között húzódik mintegy 1200 kilométer hosszan, s az 56 földdarab közül a legtöbb lakatlan és sivár. A láncot a Szovjetunió a második világháború végén, a japán kapituláció után foglalta vissza a távol-keleti országtól négy olyan déli szigettel együtt, amely korábban nem tartozott Oroszországhoz vagy a Szovjetunióhoz.

 

Japán az 1951-ben kötött San Franciscó-i békeszerződésben lemondott a Kunasir, Iturup, Sikotan és Habomai szigetekre vonatkozó területi igényéről, ennek ellenére ezeket még mindig saját északi területeinek tekinti. Ez a területi vita a legfőbb oka annak, hogy Japán és Oroszország máig nem kötötte meg a háborút lezáró kétoldalú békeszerződést. A két ország kapcsolataiban a hangnem tavaly november elseje óta vált élesebbé, amikor Dmitrij Medvegyev államfő - az első orosz vezetőként - ellátogatott a vitatott területre. Kan Naoto japán kormányfő hétfőn megbocsáthatatlan sértésnek nevezte az utat, mire Medvegyev azzal válaszolt, hogy Oroszország megerősíti ottani katonai jelenlétét, így védve meg szuverenitását a szigeteken.

 

A tokiói külügyek irányítója néhány órával azelőtt, hogy elindult volna Moszkvába, sajtóértekezleten hangsúlyozta, hogy nemzetközi jogi szempontból az Északi Területek Japán szerves részét alkotják, azok orosz megszállásának nincs jogi alapja. Hozzátette: kicsi a jelentősége annak, hány orosz vezető látogat a területre, s annak is, hogy növelik vagy csökkentik katonai jelenlétüket, mert nemzetközi jogi szempontból Oroszországnak nincs jogcíme a szigetek megszállására. Mint mondta, Japánnak továbbra is rendíthetetlen az álláspontja e kérdésben.
(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés