CoolPolitika.hu

Égbe szöktek az esküvői árak

2011  //  Aug  //  01  //  MTI

Égbe szöktek az esküvői árakTöbb mint tízmillió pár házasodik össze évente Kínában. Az esküvői biznisz sok milliárd dolláros hasznot hajt, és a lagzik költségei úgy elszabadultak, hogy manapság már csak a csillagos ég a határ.

A BBC online kiadása egy fiatal pár, Cecilia és Je Min példáját említi: februárban jegyezték el egymást, és szeptemberre tervezik az esküvőt Sanghajban. A házassági ceremónia és az azt követő kéthetes mauritiusi nászút gyakorlatilag összes félretett pénzüket felemészti. Je Min négy éve, amióta lediplomázott és munkába állt az eljegyzési gyűrűre és az esküvőjére gyűjti a pénzt. Cecilia kezét egy 3500 dolláros (647 ezer forintos) gyűrűvel kérte meg. Ez a menyasszony szerint átlagos árnak számít Kínában.

 

-Tíz-tizenöt éve az emberek még azt válaszolták volna arra a kérdésre, hogy mire való a gyémánt, hogy szerszámok része. Manapság Kína a gyémánt egyik legnagyobb piaca - különösen a gyémánt eljegyzési gyűrűké - magyarázta Lawrence Lo sanghaji protokoll tanácsadó. Pedig a gyűrű csak a kiadások kezdete. A fotók, a ruhák és a dekoráció mind tetemes összeget emésztenek fel, és a költségek zömét a vőlegény szüleinek kell állnia. A legnagyobb érvágást az esküvői bankett jelenti: Cecilia és Je Min kétszáz vendéggel számolnak, és a számukra megrendelt 20 asztal 12 ezer dollárba (2,2 millió forintjukba) kerül. Az esküvő összköltsége ezt is bekalkulálva számításaik szerint 30 ezer dollárra (5,5 millió forintra) rúg.

 

Lo szerint Sanghajban hajmeresztőek az árak: a legjobb ötcsillagos hotelekben egy tízszemélyes asztal alapáron 1200 dollárt (220 ezer forintot) kóstál. Mint a tanácsadó megjegyezte: Kínában vannak olyan vidékek, ahol százasztalos esküvői banketteket is rendeznek. A lagzi ugyanis nemcsak a fiatal párról szól: a szüleik számára is nagyon fontos, akik a barátaikkal és az üzleti partnereikkel is meg akarják osztani ezt a nagy eseményt. -Az esküvő az arcról szól - a családi presztízsről - magyarázta Lo Ugyanakkor megjegyezte, hogy utóbbinak túl nagy a jelentősége Kínában, és valójában pénzügyileg csöppet sem okos dolog a közös élet első megtakarításait egyetlen pillanat miatt eltapsolni.

 

Van arra mód, hogy a kiadásokat ésszerű mértékűre csökkentsék a házasulandók - folyatatta. A vendégek kínai borokat is ihatnak a drága külföldiek helyett, és a luxusfogások, mint a kaviár és a cápauszony is helyettesíthető olcsóbb ételekkel. Megfontolandó a hagyományos menetrendtől való eltérés: nem feltétlenül kell esküvői bankettet rendezni, elég lehet egy koktélparti is, sőt egy külföldi, szingapúri, thaiföldi vagy malajziai esküvő akár olcsóbban megúszható. Az esküvői biznisz az ázsiai országban már túlnőtt az évi 80 milliárd dolláros bevételen, és ahogy erősödik a kínai középosztály, várhatóan tovább virágzik.

(MTI)

Szavazás

Hol nagyobb a korrupció?

EU-ban Ukrajnában

Címkék

Amerikai Egyesült Államok, érdekesség, AmerikaiEgyesültÁllamok, Oroszország, Nagy-Britannia, jog, színes, Kína, gazdaság, Németország, Franciaország, belpolitika, választás, EU, bűnügy, diplomácia, társadalom, Olaszország, Ukrajna, háború, terrorizmus, Románia, életmód, Irán, Szerbia, ENSZ, kormány, internet, Izrael, egészségügy

Keresés